in

Mii de joburi pentru români în statele care impun restricţii

Românii pot aplica pentru 8.000 de locuri de muncă în ţări din Uniunea Europeană (UE) şi Spaţiul Economic European (SEE) care impun restricţii pe piaţa muncii, potrivit datelor centralizate de site-ul de recrutare Tjobs. Statele cu cele mai multe oferte de angajare pentru români sunt Marea Britanie, Germania şi Italia.

Să fie vorba de o contradicţie? Doar în aparenţă. Românii nu pot munci în ţări ca Austria, Belgia, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Spania, Islanda sau Norvegia, decât pe baza unei autorizaţii de muncă şi în limita unei cote anuale, care variază de la ţară la ţară. Însă impunerea restricţiilor de muncă nu echivalează cu absenţa ofertelor de angajare.

„Este normal să fie aşa. Pachetul salarial oferit unui muncitor român este mai mic şi nici nu se compară cu cel care ar fi oferit unui conaţional cu studii şi experienţa asemănătoare. În final, despre asta este vorba. Interesul economic primează interesului naţional”, a declarat Mihaela Tudorancea, managing partner Nefertiti Human Capital Consulting. Din contră, precizează studiul. În aceste state agenţiile de recrutare „propun în mod constant oferte de joburi pentru români”.

Îşi protejează piaţa muncii

Recent, Marea Britanie a anunţat că va menţine restricţiile de muncă pentru cetăţenii români şi bulgari până la sfârşitul anului 2013, la fel ca şi Olanda. Astfel, românii care vor să muncească în Marea Britanie şi Olanda vor trebui, ca şi până acum, să obţină permis de muncă de la autorităţile statelor respective.

„Restricţiile sunt impuse de către aceste state, ca Marea Britanie şi Olanda, pentru că ele se confruntă cu rate ale şomajului destul de mari, iar Guvernele încearcă să îşi protejeze cetăţenii. Pe de altă parte, românii sunt buni specialişti şi sunt şi ieftini. Prin urmare, românii ajung să le ia pâinea de la gura cetăţenilor din ţările cu oferte de muncă”, a declarat Oana Datki, director general al companiei Consulteam.

Rata şomajului din Marea Britanie a urcat în perioada iunie-august la 8,1%, cel mai înalt nivel din ultimii 15 ani, în special din cauza reducerii locurilor de muncă în sectorul public şi îngheţăarii recrutărilor în sectorul privat. Totodată, rata şomajului în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani a ajuns în perioada respectivă la 21,3%.

Ţările cu cea mai bogată ofertă de angajare

Cele mai multe oferte adresate românilor de către angajatorii din ţările cu restricţii se referă la posturile pentru îngrijirea copiilor (1.373 oferte), medici specialişti şi asistente medicale (1.366 oferte).

În topul ţărilor din UE şi SEE cu restricţii, care prezintă cele mai multe locuri de muncă disponibile pentru români, Marea Britanie se plaseazăa pe primul loc, cu 3.474 de joburi în domenii ca agricultura, zootehnie, babysitter, comerţ, construcţii de maşini, construcţii şi menaj.

Pe locul doi se clasează Germania cu 1.257 de joburi în zone ca agricultura, industrie alimentară, babysitter, construcţii, menaj, turism şi asistenţă socială.

Urmează Italia cu 790 de oferte pentru industria alimentară, animator, babysitter, comerţ, construcţii şi menaj, urmată de Franţa cu 695 de oferte, Austria cu 526 şi Spania cu 385. „Nu ştiu exact cât de concludent este acest studiu cu privire la dinamica recrutărilor în ţările menţionate. Având în vedere că Spania se confruntă cu o rată de şomaj de peste 21% (cea mai mare din rândul ţărilor dezvoltate- n.r.), nu ştiu câtă putere va mai avea această ţară să absoarbă muncitori români în câmpul muncii local”, a declarat Monica Dona, reprezentant al companiei Lugera & Makler.

Salariile fac diferenţa

În cele 14 ţări cu restricţii se caută atât muncitori români cu studii superioare şi calificări, cât şi persoane interesate de contractele de muncă sezoniere şi de muncile necalificate, după cum reiese din sondajul efectuat în rândul agenţiilor de recrutare cu anunţuri pe portalul Tjobs.ro.

„Românii sunt atraşi să muncească în afară de cele mai multe ori datorită pachetului salarial. Acolo ei câştigă mai bine, nu se îmbogăţesc, dar pot trăi decent. Îşi pot plăti o rată sau grădiniţa pentru copil. De exemplu, medicii şi asistentele, aici după ce termină studiile câştigă 700 de lei. Ce să facă cu aceşti bani? }ările cu restricţii se orientează spre angajaţii români pentru că sunt ieftini, buni şi dispuşi să plece acolo”, a explicat Oana Datki. Din SEE fac parte ţările din UE plus Islanda, Lichtenstein, Elveţia şi Norvegia.

Cum să vă redactaţi CV-ul pentru a fi recrutat

30 de secunde, acesta este timpul maxim pe care un recrutor îl acordă fiecărui CV care îi trece prin mână. De aceea, pentru a fi sigur că veţi fi contactat de agenţia de recrutare şi vi se va propune un job, CV-ul trebuie să conţină câteva elemente obligatorii care să atragă atenţia. Primele lucruri pe care agenţiile de recrutare le caută în CV-ul dumneavoastră sunt limbile străine cunoacute, nivelul studiilor şi certificările şi calificările pe care le deţineţi.

În ceea ce priveşte experienţa profesională, încercaţi să descrieţi cu cât mai multe amănunte în ce a constat fiecare dintre activităţile pe care le-aţi făcut înainte. Puneţi accent, în primul rând, pe rezultatele obţinute de-a lungul carierei. Iar dacă nu aveţi experienţă, puneţi accent pe activităţile extraşcolare sau universitare din timpul facultăţii.

Precizaţi clar în CV ce fel de job vă doriţi şi care sunt calităţile dumneavoastră. Actualizaţi-vă în permanenţă informaţiile despre ultimele calificări şi diplome obţinute sau ultimul loc de muncă şi nu uitaţi că toate datele din CV sunt întotdeauna verificate, iar orice informaţie neclară sau neadevărată vă poate elimina din cursa pentru locul de muncă.

Se caută muncitori români pentru Italia

Italia rămâne una dintre cele mai bune opţiuni ale românilor care vor să lucreze în străinătate

Italia a ocupat locul 4 la începutul lunii noiembrie în topul ţărilor cu cele mai multe oferte de angajare adresate românilor, după Marea Britanie, SUA şi Germania, conform unei statistici realizate de site-ul Tjobs.ro. Dintre toate CV-urile trimise de români în luna octombrie, aproape 9% au vizat locuri de muncă din Italia, această destinaţie fiind depăşită doar de Marea Britanie (27%) şi Germania (11%).

Curăţenie, întreţinere / menaj şi îngrijire bătrâni (51 de poziţii vacante): Sunt preferate femeile care au deja experienţă în îngrijirea de bătrâni sau copii. Salariul lunar variază între 800 – 900 euro. Nu există cheltuieli de masă sau cazare, acestea fiind asigurate de familia sau instituţia pentru care se lucrează.

Hoteluri / turism (53 de poziţii vacante): Există oportunităţi atât pentru tineri (studenţi), cât şi pentru persoane cu vârsta de peste 30 de ani. Salariile sunt cuprinse între 600 – 900 euro / lună, iar masa şi cazarea sunt asigurate de angajator.

Entertainment: 80 de poziţii sunt vacante pentru animatori turistici, în complexe hoteliere de 4 şi 5 stele. Oferta se adresează în special tinerilor dornici să lucreze sezonier în perioada estivală următoare. Salariile sunt sub 600 euro pe lună, însă masa, cazarea, transportul dus – întors şi asigurarea medicală sunt plătite de angajator;

Inginerie (20 de poziţii vacante): Se caută urgent sudori MIG/MAG şi TIG/WIG pentru companii industriale (rafinării şi subcontractori ai acestora). Salariul orar este 9 – 11 euro/lună. Se impune o experienţă de minimum 3 ani în domeniu.

Personal medical şi sanitar (120 de poziţii vacante): în această perioadă se caută infirmiere / asistente medicale cu diverse specializări medicale. Salariile lunare încep de la minimum 1.200 euro şi pot ajunge până la 2.500 euro. Uneori, masa, cazarea şi asigurarea medicală sunt plătite de angajator. Construcţii / amenajări (50 de poziţii vacante).

Între condiţiile generale impuse de agenţiile de recrutare se numără cunoaşterea limbii italiene la un nivel conversaţional bun (engleza este un plus), experienţa în domeniu (mai ales în cazul asistentelor medicale şi al meseriaşilor industriali), iar experienţele anterioare de muncă în străinătate sunt un plus.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Inna, cel mai bun artist al anului în Franţa

Corul Patriarhiei Române şi Corul din Maramureş- concerte la Fonte Nuova şi Mentana