in

Mii de refugiați din Ucraina au trecut granița în România. „Plecăm unde vedem cu ochii”


Refugiați din Ucraina în România. Mii de refugiați din Ucraina au trecut deja granița în România. Oamenii fug unde văd cu ochii, de teama războiului.

refugiati din Ucraina in Romania
Refugiați din Ucraina în România

Refugiați din Ucraina în România

Prin punctele de frontieră au trecut joi cu 15-20% mai mulți cetățeni ucraineni decât de obicei – a anuțat prefectul județului Maramureș.

În Vama Sighetu Marmației, cei sosiți spun ca le este teamă și vor încerca să rămână în România pentru o vreme.

„Am venit aici, suntem speriați, am lăsat totul, nu știm când ne vom întoarce. Am prieteni în Sighet. N-am crezut că se va schimba totul într-o noapte”, a spus o româncă din Ucraina, citată de ProTV.

România este pregătită

Autoritățile noastre susțin că sunt pregătite pentru un eventual val de refugiați!

„Am putea să primim peste 500.000 de refugiați, aceasta este cifra pentru care ne-am pragătit noi împreună cu Ministerul de Interne și cu celelalte instituții care au în subordine acest lucru”, a spus Ministrul Apărării.

Unde vor fi cazați? Există un plan în acest sens care este pregătit în toate marile orașe, există zone pentru asta în vecinatatea graniței.

Autoritățile de la noi sunt pregătite să ofere asistență medicală, psihologică și de ordin religios, precum și translatori.

BREAKING NEWS! Spațiul aerian al Republicii Moldova va fi ÎNCHIS. Zborurile spre Chișinău – redirecționate

Aglomerație în Vama Siret

În Vama Siret, refugiații așteaptă să intre în România. Sunt familii întregi, oameni cu copiii în brațe, cu bagaje făcute pe fugă.

Împreună cu familile lor, și-au luat tot ce aveau de preț și se refugiază în România. Atmosfera în vamă este tensionată. Prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan a declarat că la primele ore ale zilei, în județ au intrat câteva sute de cetățeni ucraineni.

Mulți au și cetățenie română sau au rude ori prieteni în Suceava. Prefectul mai spune ca se așteaptă ca pe parcursul zilei sa fie un flux crescut în vamă, după ce Rusia a atacat Ucraina.

Autorităţile ucrainene au permis ieşirea din ţară doar a femeilor, copiilor, iar în cazul bărbaţilor este permisă părăsirea ţării doar pentru cei care au rezidenţă pe teritoriul altui stat.

Pentru refugiați, în primă instanță, vor fi tabere mobile, instalate la punctele de trecere a frontierei. Apoi, oamenii vor fi duși la cămine sau cazați în sistem hotelier, în județ.

Mario Draghi: „Italia condamnă atacul Rusiei împotriva Ucrainei”

Un kilometru, coada de refugiați

„Nu știm ce se întâmplă, ne e teamă. Am luat copiii, hainele și plecăm unde vedem cu ochii”, a spus un bărbat din Cernăuți pentru monitorulsv.ro. Potrivit acestuia, „un kilometru de oameni, pe două rânduri, așteaptă să intre în România, prin Vama Siret”.

„Multă lume se retrage pentru că se teme de război. Deja nu mai e de glumit. În Cernăuți e panică adevărata, sunt cozi mari la benzinării, oamenii se retrag, ies din case, fug care încotro. Autoritățile au spus că a fost introdusă legea marțială. E coadă foarte mare de mașini și nu se știe cum va funcționa vama în viitor”, a spus un alt bărbat.

Stare de alertă în Italia, tricoul lui Salvini cu Putin revine în actualitate

O ucraineancă căsătorită cu un român a declarat că și-a luat copilul și actele și a mers pe jos până la Siret ca să nu aștepte ore în șir în mașină.

„Nu se spune nimic concret, sunt multe informații false. E panică foarte mare, multă lume vrea să plece de acolo. Am preferat să vin pe jos, să nu stau cu copilul acolo, în mașină, atâtea ceasuri. Aici mă așteaptă soțul. Am luat doar documentele și copilul”, a povestit aceasta.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 14 In medie: 4]
consulat itinerant sardinia

Consulat itinerant la Sassari, Insula Sardinia în zilele 17-19 martie, iată ce servicii consulare vor fi efectuate

Comunitatea ucraineană a protestat la Roma: „Putin, jos mâinile de pe Ucraina”