in

Ministrul Muncii din România, către patroni: Plătiţi salarii mai mari, pentru a ține lucrătorii români în ţară

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, le cere angajatorilor români să plătească salarii mai mari, dacă vor să mai găsească forţă de muncă în ţară. Recomandarea a venit în contextul unor discuții care au căutat soluțiile pentru a împiedica plecarea românilor în străinătate și înlocuirea lor cu forță de muncă din Africa sau Asia.

România se află în cea mai mare criză de personal de după Revoluţie. Cele mai mari probleme sunt în industria ospitalităţii, în construcţii şi în agricultură. Ministrul Muncii consideră că doar un salariu decent ar reuşi să repună piaţa muncii pe linia de plutire şi a făcut un apel către patroni.

Campanie pentru românii care pleacă la muncă în străinătate. «Vrem să prevenim exploatarea sezonierilor»

„Apelul pe care-l fac către agenții economici este să ajusteze salariile pe măsura cererii de angajați buni, pentru ca românii să nu mai plece din țară. Am discuții permanente cu agenții economici și știu că mulți se gândesc că 400-600-800 de lei în plus fac diferența între un lucrător român bun, chiar cu experiență, și un lucrător din spațiul non-UE, care, însă, în cele mai multe cazuri, trebuie pregătit pentru acel job.

Știu că acești 400-600-800 de lei nu sunt sume ușor de dat pentru multe business-uri care se chinuie să supraviețuiască, cu marje mici, pe o piață foarte competitivă. Știu foarte bine cu ce presiuni mari s-au confruntat firmele în perioada crizei, însă toate comunitățile de afaceri cu care discut la nivel local amintesc și cifrele exacte pe care companiile le-au primit de la stat pentru a menține locurile de muncă. Statul nu poate interveni pe piață pentru stabilirea salariilor. Avem pârghia salariului minim și vedem o creștere nejustificat de mare a contractelor cu plata minimă.

Tocmai de aceea reiau apelul către angajatori pentru o decizie pragmatică, de a accepta un cost salarial poate puțin mai mare, pentru a ține lucrătorii români acasă. Costul chiriei din străinătate, plus greutățile mari ale deplasării și chiar dorul de casă, toate acestea i-ar determina pe români să lucreze în țară”, a scris ministrul Muncii pe Facebook, conform Antena3.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Român dispărut în Italia, a plecat de la o nuntă și de atunci nu l-a mai văzut nimeni, căutat cu câini și drone

badanta donatie

Badantă condamnată pentru înşelăciune în Italia: „Dacă aș fi știut, nu aș fi acceptat niciodată DONAŢIA”, spune românca