in

Moaştele Sfântului Andrei, “ocrotitorul României”, au fost aduse la Bucureşti

Moaştele Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României, au sosit luni, 24 octombrie, la Bucureşti pe Aeroportul Internaţional "Henri Coandă", informează Agerpres.

Sfintele moaşte au fost întâmpinate într-o ceremonie la care a participat o delegaţie a Bisericii Ortodoxe Române împreună cu cea a Bisericii Ortodoxe a Greciei, după care, la Salonul Oficial al Aeroportului Henri Coandă, a avut loc o slujbă religioasă.

Cinstitul cap al Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul Romaniei, a fost adus la Bucureşti de o delegaţie a Bisericii Ortodoxe a Greciei, condusă de Înalt Prea Sfinţitul Părinte Mitropolit Hrisostom de Patras, loc în care se află mormântul Sfântului Andrei şi unde a suferit şi martiriul pe cruce.

Reprezentanţii Bisericii Greciei au fost întâmpinaţi de o delegaţie a Bisericii Ortodoxe Române, condusă de Înalt Prea Sfinţitul Irineu Popa, Arhiepiscop al Craiovei şi al Mitropolit al Olteniei, Înalt Prea Sfinţitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, şi de Prea Sfinţitul Episcop-Vicar Patriarhal Ciprian Câmpineanul.

În numele Prea Fericitului Părinte Daniel, Patriarhul BOR, ÎPS Irineu le-a mulţumit reprezentanţilor Bisericii Greciei, subliniind semnificaţia pentru poporul român a sfintelor moaşte aduse la Bucureşti. "Pentru noi, venirea moaştelor Sfântului Apostol Andrei este o sărbătoare deosebită. Sfântul Apostol Andrei, care a fost lângă Mântuitorul nostru Iisus Hristos cel dintâi chemat, este pentru întreaga biserică creştină un exemplu de urmat, dar, pentru noi, poporul român are o semnificaţie aparte, întrucât este apostolul nostru şi este acela care a stat la baza formării poporului român. Predica sa, învăţătura sa, este păstrată cu sfinţenie în biserica noastră şi se va transmite mai departe generaţiilor următoare", a spus înaltul ierarh. La rândul său, Înalt Prea Sfinţitul Părinte Mitropolit Hrisostom de Patras a transmis dragostea întru Hristos care a făcut posibilă aducerea la Bucureşti a moaştelor Sfântului Apostol Andrei. "Vă mulţumim că aţi venit azi aici în numele Patriarhului Daniel ca să întâmpinaţi cinstitul cap al Sfântului Izvorâtor de har Andrei şi tuturor celor care aţi venit aici şi celor care vor veni la Bucureşti pentru a se închina Sfântului Apostol. Suntem recunoscători pentru că însuşi Sfântul Andrei a binevoit să vină pentru a doua oară în România", a afirmat ierarhul grec. Acesta a amintit că, înainte de a ajunge în Patras, Sfântul Apostol a predicat în multe locuri, printre care şi pe teritoriul ţării noastre, unde a lăsat Evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos.

"De asemenea, îi mulţumim Prea Fericitului Părinte Patriarh Daniel, care ne-a adresat această invitaţie cu multă dragoste şi care ne-a dat această ocazie strălucită de a venit aici lângă dvs din Sfânta Mitropolie apostolică de Patras, acolo unde a primit moarte martirică Sfântul Andrei şi unde se află mormântul său, cinstitul cap şi crucea pe care a primit martiriul. Deodată cu aducerea cinstitului cap vă transmitem şi dragostea credincioşilor şi clerului din Mitropolia de Patras, vă aducem un mesaj de bucurie, de iubire, de stimă şi de asemenea mesaj de frăţietate întru Hristos", a spus Mitropolitul de Patras.

Prima parte a procesiunii Calea Sfinţilor cu icoana Maicii Domnului – Prodromiţa de la Muntele Athos şi cinstitul cap al Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României a avut loc până la şantierul Catedralei Mântuirii Neamului (unul dintre hramuri urmează să fie Sfântul Apostol Andrei), unde au fost întâmpinate de către Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, ierarhi, preoţi, diaconi şi credincioşi. După rugăciunea de binecuvântare a lucrărilor din şantier şi după sfinţirea noului paraclis, procesiunea cu cinstitul cap al Sfântului Apostol Andrei a continuat pe traseul Calea 13 septembrie – Piaţa Constituţiei – Bulevardul Unirii până la Crucea brâncovenească de la baza colinei Patriarhiei. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel, şi-a exprimat bucuria, luni, după vizitarea şantierului Catedralei Mântuirii Neamului şi sfinţirea Bisericii Paraclis a viitorului mare lăcaş de cult al românilor pentru că acest eveniment a avut loc în prezenţa IPS Mitropolitul Hrisostom de Patras care a adus în România Cinstitul cap al Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul Greciei şi al României. "E un paraclis provizoriu, care ştim că la români durează mai mult, provizoratul", a spus Patriarhul.

Partea a doua a procesiunii a început de la Calea Sfinţilor – procesiunea cu cinstitul cap al Sfântului Apostol Andrei, sfintele moaşte ale Cuviosului Dimitrie cel Nou şi ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena până la podiumul special amenajat în curtea Catedralei patriarhale, unde au fost întâmpinate de către Patriarhul Daniel şi aşezate spre închinare într-un baldachin.

Vineri, 28 octombrie, la ora 12,00, cinstitul cap al Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, va fi dus spre închinare la Catedrala mitropolitană din Sibiu, cu prilejul proclamării canonizării Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, unde va rămâne până în după-amiaza zilei de 29 octombrie. Atunci, cinstitul cap al Sfântului Apostol Andrei va fi dus la Catedrala arhiepiscopală din Alba Iulia cu prilejul proclamării canonizării Sfântului Ierarh Simeon Ştefan, Mitropolitul Transilvaniei, unde va rămâne până în după-amiaza zilei de 30 octombrie.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

William Brânză: Sicilienii sunt interesaţi să investească în România

Video/ Menajeră româncă prinsă în capcană de o telecameră ascunsă