in

Obligația purtării măștii în locurile publice, declarată NECONSTITUȚIONALĂ în România


Obligația purtării măștii în locurile publice, declarată neconstituțională: Curtea Constituțională a României a constatat că ordonanța aprobată de Guvern încalcă mai multe prevederi constituționale.

Obligația purtării măștii în locurile publice, declarată neconstituțională

Curtea Constituţională a României (CCR) a constatat, marţi, că este neconstituţională Ordonanţă de urgenţă a Guvernului 192/2020 prin care se instituia, printre altele, obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă.

Potrivit unui comunicat al CCR transmis AGERPRES, în şedinţa de marţi, Curtea Constituţională a constatat că este neconstituţională, în ansamblul său, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 192/2020 pentru modificarea şi completarea Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum şi pentru modificarea lit.a) a art.7 din Legea 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă.

Curtea a constatat neconstituţionalitatea în ansamblu a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 192/2020 întrucât a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituţionale ale art.1 alin.(3) şi (5) şi art.79 alin.(1), referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ.

Potrivit CCR, actele normative anterioare şi ulterioare OUG 192/2020 rămân în vigoare.

Ca urmare a deciziei, amenzile aplicate pentru încălcarea cerinței sunt acum nule.

România REDUCE durata CARANTINEI. Rafila: „Va fi ca în celelalte ţări europene”

Masca la interior rămâne

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri, în debutul şedinţei de guvern, că Legea 55/2020 prevede utilizarea în continuare a măştii în toate spaţiile interioare.

„Aşteptăm cu toţii publicarea deciziei CCR şi a motivaţiei acestei decizii. Trebuie să spunem foarte clar că Legea 55 prevede utilizarea în continuare a măştii în toate spaţiile interioare, în mijloacele de transport în comun sau în pieţele care sunt închise, acoperite”, a spus ministrul.

Pe de altă parte, el a subliniat că utilizarea măştii nu reprezintă „o restricţie în sine”, ci o măsură care previne sau încetineşte transmiterea în comunitate a infecţiei cu SARS-CoV-2.

Ministrul Rafila în vizită la Roma, acord despre tratamentul pacienților Covid

Incidența Covid este în scădere

Rafila se gândea deja la abolirea obligativităţii măştii la începutul lunii martie, deoarece rata de incidenţă a Covid-19 este în scădere de zece zile. În prezent, rata de șapte zile este de 839 de cazuri la 100.000 de locuitori.

România este una dintre țările europene cu cea mai mică acoperire de vaccinare împotriva bolii. Doar 41,5% dintre români au programul complet de vaccinare, în timp ce doar 8,2% au primit doza de rapel.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
cimitir italia

Italia, a murit pe mormântul soțului ei chiar în ziua Sfântului Valentin

explozie la Pordenone

Explozie într-un depozit la Pordenone: femeie de 63 de ani ucisă