in

Parlamentul, o mare familie. Baronii locali îşi trimit fiii şi finii în Parlament

Parlamentul României ar putea deveni o mare familie după scrutinul electoral din 9 decembrie. Opt aspiranţi la postul de parlamentar sunt fiii unor baroni locali, iar şapte soţii de politicieni încearcă să convingă electoratul că merită să intre în Parlament. Mai mult decât atât, politicienii care şi-au făcut deja un nume îşi aduc şi finii în Parlament. Exemplele nu sunt deloc puţine, iar obiceiul e la modă în toate partidele.

Judeţul cu cei mai mulţi fii de baroni sau foşti baron care vor un mandat de parlamentar este Prahova, unde trei odrasle se luptă să intre în legislativ, transmite Alianţa pentru o România Curată (ARC). Doi dintre ei intră în competiţie directă pentru un loc de deputat în colegiul 2 Prahova: Alexandru Anghel (ARD), fiul lui Florin Serghei Anghel, vicepreşedinte PDL Prahova, şi Vlad Cosma (USL), fiul lui Mircea Cosma, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova. Tot în Prahova a intrat în luptă şi Ştefan Radu Oprea, candidat USL pentru Senat. Este este fiul lui Nicolae Oprea, fost viceprimar PSD al municipiului Ploieşti.

Cercetările ARC au descoperit că şapte soţii de politicieni sau demnitari vor să acceadă în Parlament, şi încă opt, rude de diferite grade sau afini, sunt candidaţi în cursa electorală. 18 candidaţi sunt rude între ei.

„Famiglia“ Mocanu: Tatăl la Senat, fiul la Camera Deputaţilor

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău ar putea defila în viitorul Parlament braţ la braţ cu fiul său. Victor Mocanu şi fiul său, Adrian, candidează în tandem pentru legislative.

Nominalizarea celor doi a fost posibilă în condiţiile în care familia Mocanu beneficiază de sprijinul preşedintelui PSD Buzău, Constantin Boşcodeală. Influenţa familiei Mocanu în judeţul Buzău nu este o noutate.

Victor Mocanu este un „baron local” tipic. El a fost preşedintele Consiliului Judeţean Buzău timp de 12 ani, între 2000 şi 2012. Potrivit presei centrale, Mocanu senior ar fi cercetat de DNA fiind bănuit că ar fi comis nereguli grave în acordarea contractelor de deszăpezire.

În cazul în care cercetările procurorilor vor progresa, intrarea lui Mocanu senior în Parlament ar putea fi şi o formă de protecţie. Potrivit Constituţiei, parlamentarii nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor.

în 2008, Victor Mocanu a simţit că este momentul să îşi extindă influenţa şi în Legislativul de la Bucureşti. Din acest motiv, el l-a propulsat deputat pe fiul său, Adrian Mocanu, care a devenit cel mai tânăr parlamentar român postdecembrist, la numai 25 de ani.

Părinţii au grijă de copii

• Alexandru Stănescu – candidat din partea USL-PSD pentru Camera Deputaţilor în colegiul 7 Olt, este fiul lui Constantin Stănescu, primar PSD al comunei Vişina începând cu 2004. Fratele lui este Paul Stănescu, reales în iunie 2012 în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean.

• Cornel Cristian Resmeriţă – candidat din partea USL-PSD pentru Camera Deputaţilor Hunedoara, Colegiul 4, este fiul primarului PSD din Lupeni, Cornel Resmeriţă.

• Titus Mircea Dobre – candidat din partea USL-PSD pentru Camera Deputaţilor Constanţa, Colegiul 7, este fiul consilierului local PSD Mircea Dobre, prosper om de afaceri constănţean.

Femeia din spatele bărbatului

Dintre cele mai celebre soţii de politicieni care au decis să intre în Legislatura 2012-2016, ARC le aminteşte pe Gabriela Firea, soţia primarului de Voluntari, Florin Pandele, şi Manuela Mitrea, consoarta mai cunoscutului pesedist Miron Mitrea.

Dar acestea nu sunt singure. Se alătură lor, Roxana Anuşca (candidat USL pentru Camera Deputaţilor Botoşani, Colegiul 3, soţia liderului PNL Botoşani Florin Turcanu, preşedinte al Consiliului judeţean Botoşani), Elena Ramona Uioreanu (candidat USL pentru Camera Deputaţilor Cluj, Colegiul 9, este soţia lui Horia Uioreanu, preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj), Doina Anca Tudor (candidat USL pentru Senat, Buzău, Colegiul 2, soţia lui Daniel George Tudor preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor), Gabriela Creţu (candidat USL pentru Senat Vaslui, Colegiul 2, soţia lui Dumitru Buzatu, preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui), Raluca Surdu (candidat USL pentru Camera Deputaţilor Călăraşi, Colegiul 5, soţia lui Georgian Gabriel Surdu, directorul Regiei Autonome Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat), Ruxandra Jipa (candidat PPDD pentru Senat, Colegiul 23, Bucureşti, soţia lui Cristian Jipa, fost judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, candidat şi el din partea PPDD pentru Camera Deputaţilor într-un colegiu din Bucureşti).

Naşul la Senat, finul la Camera Deputaţilor

Aşa ar putea fi rezumat tandemul Mircea Geoană – Florentin Gust. Liderul Victor Ponta le-a făcut loc pe listele USL Dolj ca recompensă pentru ajutorul dat la debarcarea guvernului Ungureanu.

Victor Ponta are propriile sale cumetrii politice. Marius Manolache este finul său şi un fost coleg de facultate. Preşedintele PSD i-a căutat un colegiu eligibil de deputat şi i-a găsit, la Mehedinţi. Dar şi Ponta are naşul lui. Copilul său a fost botezat de actualul lider al UNPR Gabriel Oprea, candidat USL la Senat.

Şi fostul premier Emil Boc este generos cu finii. Alin Tişe se află pe lista de candidaţi a ARD Cluj.

Liberalul Crin Antonescu nu are fini în politică, dar are foşti colegi de facultate: istoricul Radu Zlati a fost paraşutat pe listele USL la Cluj de dragul vremurilor de altădată.

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, este finul liderului PNL Dan Radu Ruşanu şi candidează pentru un nou mandat de deputat de Giurgiu din partea USL. Tot la Giurgiu, Daniel Fiţa este cunoscut mai mult ca fostul subprefect al judeţului şi mai puţin ca finul deputatului PDL, Bogdan Cantaragiu. Este candidat ARD la Senat, în timp ce naşul vrea un nou mandat la Cameră. Convertit formal la liberalism, Gigi Becali este naşul de cununie al cuplului Florentin Pandele – Gabriela Vrânceanu Firea, şi ea candidată USL la Ilfov. Becali aduce însă o premieră în istoria cumetriilor politice. El candidează în Capitală din partea USL, în timp ce un alt fin, Stelian Gima, se vrea deputat ARD de Constanţa.

Social-democratul Miron Mitrea a reuşit să-şi plaseze toţi finii în colegii eligibile: pe uneperistul Eugen Nicolicea la Mehedinţi, iar pe Cristian Dumitrescu, alături de el pe listele USL Vrancea.

Cu iubita instalată candidat în propriul fief, primarul sectorului 5, Marian Vanghelie a reuşit să găsească un colegiu constănţean pentru Mădălin Voicu, acum rudă prin alianţă prin nepoata Oana Mizil.

Sorin Frunzăverde a plecat de la PDL la PNL, cu tot cu finul Valentin Rusu. Cunoscut şi ca „deputatul Butoane”, Rusu este acum candidat USL.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Alegerile parlamentare din 9 decembrie: Lista completă a secţiilor de votare din Italia

Oferta lui Cristian David pentru diaspora: „Drepturi, identitate şi integrare”