in

Patronul Blue Air, Nelu Iordache, în arest

Omul de afaceri Nelu Iordache, proprietarul companiei Romstrade, care efectuează multe lucrări de infrastructură, şi al companiei aeriene Blue Air, a fost ridicat de procurorii DNA, fiind acuzat de deturnare de fonduri. Acesta este în arest preventiv de 29 de zile, fiind suspectat că a deturnat 6 milioane de euro, bani europeni care ar fi trebuit să fie folosiţi pentru construirea primului tronson al autostrăzii Arad-Nădlac. În schimb, spun procurorii DNA, Iordache a cumpărat un avion pentru compania sa aeriană şi terenuri în comuna Adunaţii Copăceni.

„Regele Asfaltului” şi proprietarul binecunoscutei companii aeriene low- cost Blue Air, Nelu Iordache, a ajuns după gratii. Cunoscut drept un client fidel al contractelor bănoase pentru realizarea de drumuri, Iordache a intrat în atenţia procurorilor DNA după ce Compania de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) a sesizat mai multe nereguli în derularea unui contract. Iordache a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, fiind acuzat de deturnare de fonduri.

Un raport al Departamentului pentru Luptă Antifraudă (DLAF) arată că Iordache, prin compania sa de construcţii, Romstrade, a deturnat şase milioane de euro din fondurile europene destinate construcţiei autostrăzii Nădlac-Arad, omul de afaceri utilizând două milioane de euro pentru achiziţionarea unui avion Boeing 737. În acte, Iordache ar fi motivat că are nevoie de aparatul de zbor pentru a transporta muncitorii de la Bucureşti la Arad.

Tot din banii pentru autostradă, un asociat al lui Iordache ar fi cumpărat terenuri în localitatea Adunaţi Copăceni, unde dorea să realizeze un aeroport.

Firmele asociate pentru construcţia autostrăzii ar fi trebuit să suporte costurile începerii lucrării: proiectare, organizare de şantier şi programare de utilaje. Pentru că nu au primit mai nimic de la Romstrade din banii de avans, partenerii lui Nelu Iordache, portughezii de la Monteadriano, l-au reclamat pe acesta la Comisia Europeană. Inspectorii DLAF au făcut o anchetă şi au sesizat DNA-ul, acuzandu-l pe Iordache de folosirea ilegală a cel puţin 25 de milioane de lei din banii europeni pentru autostradă şi de falsificarea unor documente.

CNADNR a reziliat recent contractul pentru construirea primului tronson al autostrăzii Nadlac-Arad, încheiat cu o asociere din care face compania Romstrade, motivul principal fiind întârzierea lucrărilor.

Cine este Nelu Iordache

Nelu Iordache a figurat în ediţia 2011 a Topului Forbes 500 Miliardari pe locul 28, cu o avere de 150 milioane de euro, bani obţinuţi în mare parte dintr-un grup de firme din care fac parte mai multe companii, cele mai importante fiind Romstrade şi operatorul aerian low cost Blue Air.

În 2009, pe seama afacerilor cu statul, compania giurgiuveană Romstrade a ajuns pe locul întâi în topul celor mai mari constructori din România, cu o cifră de afaceri de 320 milioane de euro.

Iordache a asfaltat drumuri naţionale, pista Aeroportului Băneasa, a început construcţia autostrăzii Nădlac-Arad, dar şi-a făcut şi o moşie la Adunaţii Copăceni, unde intenţiona să construiască şi un aeroport internaţional.

Activitatea Blue Air nu este afectată

Activitatea operatorului aerian low-cost Blue Air, una din companiile deţinute de omul de afaceri Nelu Iordache, nu este afectată de cercetarea acestuia, potrivit unui comunicat Blue Air.

Operarea zborurilor companiei Blue Air se desfăşoară în condiţii normale, neexistând niciun element de legătură între verificările efectuate la anumite societăţi comerciale deţinute de omul de afaceri Nelu Iordache şi derularea operaţiunilor de zbor ale companiei Blue Air, se mai arată în comunicatul companiei.

Societatea Blue Air Transport Aerian îşi desfăşoară activitatea în mod normal şi operează toate zborurile conform orarului existent.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Tânărul arestat pentru incendierea Mihaelei Roznov este un fost campion de kickboxing

“Suntem prostoboi în Foamecraţie”- din experienţa unui român în Italia