in

Poţi lua credit prin Prima Casă şi dacă ai o locuinţă de maximum 50 de metri pătraţi

Guvernul a decis ca garanţia statului la creditele contractate prin programul „Prima Casă” să fie redusă la jumătate, iar în program să fie incluse şi persoanele care deţin deja o casă în suprafaţă maximă de 50 metri pătraţi, băncile având la dispoziţie trei luni pentru a stabili dacă acceptă noile condiţii.

Modificarea programului „Prima Casă” a fost decisă în şedinţa de miercuri, 30 martie, a Guvernului, a anunţat premierul Emil Boc. El a precizat că nu vor fi modificate plafoanele privind avansul perceput la contractarea creditului, dobânda împrumutului şi cuantumul garanţiei. „Băncile au la dispoziţie trei luni pentru a participa la acest program, iar regula va fi «primul venit, primul servit». Între bănci va fi posibil transferul protofoliului de garanţii”, a spus Boc.

Executivul a decis totodată ca şi persoanele care în prezent deţin o casă în suprafaţă utilă maxima de 50 metri pătraţi şi care doresc un confort sporit să poata accesa credite prin acest program pentru cumpărarea unei noi locuinţe. Surse oficiale au declarat că a fost eliminat criteriul limitei de vârsta, astfel încât programul „Prima Casă” să poată fi accesat şi de alte persoane decât tinerii în vârstă de până la 35 ani.

Guvernul a anunţat, săptămâna trecută, că discută cu băncile varianta reducerii la jumătate a garanţiei statului la creditele alocate până în prezent prin programul „Prima Casă”, astfel încât suma de 750 milioane euro, reprezentând jumătate din garanţiile emise, să poată fi folosită în continuare pentru acordarea de noi împrumuturi.

Programul guvernamental Prima Casă a fost lansat în vara anului 2009, iar statul a garantat creditele destinate cumpărării unei locuinţe de maxim 60.000 euro şi, începând din 2010, în limita a 70.000 euro pentru locuinţe cu lucrări încă neîncepute şi de câte 75.000 euro pentru case noi cumpărate de persoane organizate în asociaţii.

Creditele acordate prin programul Prima Casă au o rată a dobânzii egală cu EURIBOR (rata solicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pe piaţa interbancară) la trei luni plus o marjă fixă de maxim 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR (rata dobânzii la împrumuturi pe piaţa interbancară românească) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Italia/ Deţinuţi români sinucigaşi, ministrul justiţiei român „îngrijorat”

Alice Ghiga din Vaslui visează să devină “wedding planner” la Londra