in

Preşedintele Iohannis somează Fiscul: «Executaţi corupţii!»

La şedinţa de bilanţ a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru 2014, preşedintele Klaus Iohannis a tras un semnal de alarmă asupra faptului că Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a recuperat doar 10% din prejudiciile aduse statului de persoane condamnate în 2014 în dosare de corupţie. Şeful statului a solicitat factorilor de decizie să ia în serios această problemă şi a subliniat că recuperarea prejudiciilor este obligatorie, nu opţională pentru autorităţile statului, iar situaţia fiind „pur şi simplu inacceptabilă”.

„Vreau să subliniez foarte clar că recuperarea prejudiciului este, asemenea executării pedepsei, obligatorie, nu opţională pentru autorităţile statului. Recuperarea prejudiciilor reflectă eficienţa luptei anticorupţie şi descurajează fenomenul. Situaţia din prezent, în care gradul de recuperare şi executare a prejudiciilor de Ministerul Finanţelor este în cuantum de aproximativ 10%, este pur şi simplu inacceptabilă. De aceea, trag un semnal de alarmă şi solicit factorilor decizionali să ia în serios această problemă, care devine una de importanţă deosebită. Am spus răspicat: vreau să punem România pe picioare.

Avem nevoie de instituţii puternice, iar DNA este o instituţie cheie. Voi sprijini şi voi încuraja şi alte instituţii să atingă acest scop. România se transformă treptat în model pentru alte ţări în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei „, a spus Klaus Iohannis. Numai în anul 2014 au fost deschise dosare în care fraudele totale depășesc 2 miliarde de euro.

Bilanţ DNA: Cel mai mare număr de demnitari de rang înalt investigaţi

DNA a înregistrat o serie de premiere, a declarat ieri Laura Codruta Kovesi la bilanţul instituţiei pe anul trecut. Astfel, potrivit şefei DNA, au fost soluţionate cele mai multe dosare penale, s-au înregistrat cele mai multe rechizitorii emise într-un an, cele mai multe condamnări şi cei mai mulţi demnitari de rang înalt investigati într-un an.

„Cei 97 de procurori au avut peste 9.100 de cauze. În medie, un procuror a făcut acte de urmărire penală în 105 cauze în acelaşi timp. Numărul rechizitoriilor a crescut foarte mult, ajungând la peste 300. Datele statistice confirmă eficienţa DNA. Peste 1.100 de inculpaţi au fost trimişi în judecată. Peste 1.130 de inculpaţi au fost condamnaţi definitiv.”, a declarat Kovesi.

Parlamentari certaţi cu legea fac legile României. La fiecare zece parlamentari, unul este în atenţia Justiţiei

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Deputatul Raețchi, primele reacții la noua lege electorală: ”Vot uninominal și mai mulți parlamentari pentru Diaspora”

Noutate la Cotroceni: a fost înființat Departamentul pentru Problemele Diasporei