in

Deputatul Raețchi, primele reacții la noua lege electorală: ”Vot uninominal și mai mulți parlamentari pentru Diaspora”

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi: Colegiile din Diaspora ar trebui sa ramana uninominale, aici te specializezi intr-o anumita zona geografica. Votul prin corespondenta – prioritate. Trebuie sa avem mai multi parlamentari pentru romanii de pretutindeni, e o subreprezentare grava.

Comentand astazi propunerile Comisiei de Cod Electoral, deputatul PNL Ovidiu Raeţchi a atras atentia asupra unor probleme si neclaritati privind Diaspora:

“Daca nu am invatat nimic in noiembrie si nu tratam asezat si matur problemele Diasporei, atunci vom intra intr-un conflict structural cu romanii de peste hotare. E treaba PSD daca vrea sa-si asume asta, insa PNL nu are o astfel de optiune, el este totusi depozitarul unui vot si al unor sperante.”

Raetchi a afirmat că, in circumscriptia pentru Diaspora, menţinerea colegiilor uninominale este infinit mai eficienta si mai logica decat votul pe lista:

“Tratarea intregii lumi ca o singura circumscriptie e superficiala. Trebuie sa specializezi parlamentarii in anumite zone geografice, e ca in diplomatie. Un parlamentar pentru zona araba lucreaza cu realitati extrem de diferite fata de unul din SUA sau Moldova. In plus, daca vom avea vot pe liste in Diaspora nimeni nu va mai oferi atentie romanilor din tari cu comunitati mici – toata lumea va lucra exclusiv cu marile comunitati din Europa, acolo unde se afla voturile. Niciun parlamentar roman nu va ajunge in Irak sau Siria, toti vor oferi atentie celor din Spania si Italia”.

La viitoarele alegeri parlamentare se va reveni la votul pe liste. Diaspora rămâne doar cu doi senatori și patru deputați

Deputatul PNL a mai spus că, în acelaşi timp, clasa politică trebuie să susţină o mai bună reprezentare a românilor din Diaspora în Parlamentul României:

“De asemenea, din punctul meu de vedere, trebuie sa crestem la dezbaterile din Parlament numarul deputatilor si senatorilor de Diaspora, o reprezentare corespunzătoare a românilor din afara tarii fiind imperativa. În contextul în care în Diaspora se afla aproximativ 3 milioane de români, reprezentarea acestora doar de 4 deputaţi şi 2 senatori este insuficientă. Sunt oameni care trimit in tara sume uriase, egale cu investiile straine. În plus, se observă o discriminare a românilor din străinătate în raport cu cei din interiorul graniţelor noastre. Practic, dacă 4 deputaţi vor reprezenta 3 milioane de români, atunci la o populaţie de aproximativ 19 milioane – populaţia României – Camera Deputaţilor ar trebui să aleagă doar 25 de membri”, a spus Ovidiu Raeţchi.

Pentru Raetchi importanta este si includerea pe agenda de priorităţi a Parlamentului a introducerii votului prin corespondenţă, promis explicit de Victor Ponta in noaptea pierderii alegerilor prezidentiale:

“Pe 2 şi 16 noiembrie, românii din Diaspora au stat la coadă la vot ore în şir, în frig şi ploaie. Capacitatea organizatorica a statului roman in sistem clasic, exclusiv cu sectii, s-a dovedit scazuta. În acest context, adoptarea votului prin corespondenţă – un subiect care pare trecut din nou cu vederea – reprezintă o necesitate pe care parlamentarii, indiferent de culoarea lor politică, trebuie să o susţină. O societate democratică functionala trebuie să asigure condiţii decente şi corespunzătoare pentru toţi românii cu drept de vot”, a adăugat deputatul PNL.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

La viitoarele alegeri parlamentare se va reveni la votul pe liste. Diaspora rămâne doar cu doi senatori și patru deputați

Preşedintele Iohannis somează Fiscul: «Executaţi corupţii!»