in

Premierul Gentiloni la București, asigurări pentru românii din Italia: ”Ne angajăm să intervenim acolo unde vor fi probleme” VIDEO

Viorica Dăncilă l-a primit la Palatul Victoria pe premierul Italiei, Paolo Gentiloni. Cu această ocazie, șeful Guvernului italian a făcut câteva declarații despre relațiile economice dintre România și Italia, dar și despre comunitatea românească din peninsulă: în România sunt peste 25.000 de societăți italiene iar românii din Italia sunt oficial, peste 1.300.000.

În legătură cu comunitatea românească din Italia, premierul Gentiloni a ținut să asigure faptul că acolo unde vor interveni probleme (făcând, probabil, trimitere la situațiile din sudul Italiei), guvernele ”se angajează să intervină pentru a le soluționa”

Iată declarația lui Gentiloni de la întâlnirea de azi:

”Întâlnirea noastră este un prilej de a întări relațiile care sunt deja excelente. Trebuie să reamintim pe bună dreptate că baza acestor relații este una care se fundamentează, într-adevăr, pe relațiile culturale și lingvistice și trebuie practic să reafirmăm aceste poziții internaționale. Țările noastre sunt implicate la nivelul UE și al Alianței Nord-Atlantice și sunt susținute de relații economice excelente…în 2017 am atins cifra record de 14 miliarde de euro interschimb comercial, iar Italia este cel de al doilea partener comercial al României.

Avem 25.000 de societăți italiene prezente și active în România. În parte, acestea sunt întreprinderi mici și mijlocii, iar altele sunt bănci sau întreprinderi sau societăți italiene. Și suntem interesați de investiții în sectorul agricol, inovarea tehnologică, energie, credite, sectorul apărării și în numeroase alte sectoare.

Relațiile noastre sunt întărite și de prezența foarte relevantă a unei comunități române în Italia, 1.300.000 de persoane. Poate că este cea mai consistentă comunitate română prezentă în străinătate. Vă asigur că este vorba de cea mai consistentă comunitate străină prezentă în Italia. Și am convenit împreună cu doamna prim-ministru Dăncilă că nivelurile de integrare de-a cursul anilor au fost din ce în ce mai bune și sunt în acest moment satisfăcătoare.

Acolo unde intervin probleme, guvernele noastre se angajează să intervină pentru a le soluționa. În final, am convenit împreună cu doamna prim-ministru asupra faptului că consultările dintre țările noastre trebuie să continue și în cadrul unor întâlniri bilaterale la nivelul celor două guverne. Suntem foarte interesați de acest lucru, tocmai pentru că noi considerăm prezența foarte importantă și interesul italian în România nu ca pe un fapt întâmplător, temporar, ci ca pe unul strategic.”

În cadrul vizitei pe care o efectuează în România, oficialul italian va fi primit şi de preşedintele Klaus Iohannis.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Roma, Congresul Național al asociației ”Alianța Românilor – 22 aprilie

Italia, povestea emoționantă unei fetițe române, pilot de avion la 15 ani. Mama: ”E foarte greu financiar”