in

„Jaful secolului”, comis de români. Au ars tablouri în valoare de 18 milioane de euro

Autorităţile au făcut lumină în cazul tablourilor de mare valoare furate din Rotterdam, numit şi „Jafului secolului” deoarece pânzele valorau 18 miloane de euro. Se pare că cele şapte tablouri care au dispărut toamna trecută din muzeul Kunsthal din Rotterdamau au fost furate de trei români, însă eforturile autorităţilor române şi olandeze de a le recupera au rămas fără rezultat.

Concluziile anchetei sunt revoltătoare şi au făcut înconjurul lumii: picturile au fost arse de către mama unuia dintre hoţi, în soba din baia casei. Autorii marelui jaf nu au ştiut ce fură şi nu aveau clienţi bogaţi cărora să le livreze operele de artă.

Dosarul “Jaful secolului” a ajuns la sfârşit, iar concluziile anchetei au uimit comunitatea internaţională. Cele şapte tablouri au fost furate de către Radu Dogaru, Eugen Darie şi Mihai Alexandru Bitu, nişte hoţi mărunţi, aşa cum îi descriu procurorii.

Aceştia au forţat uşa muzeului cu un patent de 3 euro, au ales tablourile după mărimea sacoşelor de rafie pe care le aveau la ei, şi au ascuns operele în perne aducându-le în România, în localitatea Carcaliu, Tulcea. Când poliţia a luat urma lor, mama lui Radu Dogaru le-a ars în sobă. Iniţial, tablourile au fost îngropate în cimitirul de lângă locuinţa acesteia, dar, ulterior, femeia, pentru a şterge orice urmă care îi incrimina fiul a decis să pună pe foc pânzele inestimabile din punct de vedere cultural.

Am făcut întâi focul în soba din baia mea, după care m-am deplasat în cimitir şi am dezgropat tablourile. Am băgat sacul în care erau împachetate cele şapte tablouri fără să-l mai desfac în sobă, am pus câteva lemne, papucii, şoşonii din cauciuc cu care fusesem încălţată şi am aşteptat să ardă complet”, se arată în declaraţia Olgăi Dogaru, arestată în dosar.

Valoarea tablourilor este estimată la 18 milioane euro.

Cei trei hoţi tulceni care au furat din Muzeul Kunsthal lucrări semnate de Picasso, Matisse, Gauguin, Meijer de Haan, Monet şi Lucian Freud, au fost trimişi în judecată de procurori sub acuzaţiile de constituire de grup infracţional, aderare la grup infracţional, furt calificat, tăinuire şi nerespectarea regimului muniţiilor.

„O crimă împotriva umanităţii”

Vestea incendierii tablourilor a produs indignare printre iubitorii de artă din întreaga lume. France Press îl citează pe directorul muzeului naţional, care numeşte incendierea tablourilor „o crimă monstruasă şi o crimă împotriva umanităţii”.

Jurnaliştii de la Washington Times au stat de vorbă cu purtătoarea de cuvânt a muzeului din Rotterdam, de unde au fost furate tablourile: „Dacă această teribilă veste e adevarată, atunci s-a risipit şi ultima speranţă că vor fi recuperate aceste opere de artă. Ar fi o pierdere grea care cutremură orice iubitor de artă.”

Din vina unor hoţi inconştienţi, opere semnate Picasso, Matisse, Gaugain sau Monet s-au pierdut pentru totdeauna.

Pânze în valoarea de 18 milioane de euro

Şapte tablouri semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin şi Lucian Freud au fost furate din Muzeul Kunsthal, din Rotterdam, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012.

Operele sustrase sunt

  • „Tête d’Arlequin” de Pablo Picasso,

  • „La Liseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse,

  • „Waterloo Bridge” şi „Charing Cross Bridge” de Claude Monet,

  • „Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée” de Paul Gauguin,

  • „Autoportrait de Meyer de Haan” şi

  • „Woman with Eyes Closed” de Lucian Freud.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Înarmat cu un topor, creează panică într-un autobuz la Roma: condamnat

Măsuri extreme: slujbă cu bodyguarzi la Domul din Mestre, asediat de cerşetorii români