in

Radu Mazăre și-a luat cererea de emigrare în Madagascar din Italia: ”Avea cazier judiciar curat și pașaport nou-nouț”

Consulul onorific al Madagascarului în România, Serge Rameau, a declarat, într-un interviu pentru Europa Liberă, că Radu Mazăre ”avea cerere de emigrare în Madagascar, depusă în Italia, la Roma, fiind cetățean al UE”. ”Era expatriat, cu contract de angajat la propria sa firmă, cu cazier judiciar curat și pașaport nou-nouț când a venit în Madagascar”.
Diplomatul a mai declarat că extrădarea lui Radu Mazăre în România poate fi rezolvată ușor, dacă autoritățile de la București vor dori acest lucru, pentru că în țara sa noul președinte este ferm împotriva corupției.
Mazăre nu se ascundea, locuia în complexul lui turistic, unde se practică sporturi extreme, a spus oficialul malgaș, precizând că nu are, până în acest moment, o confirmare oficială din Madagascar privind reținerea lui Radu Mazăre.
„Dacă Radu Mazăre este arestat în Madagascar, ar putea fi o chestiune gestionată de Poliție. Am întrebat Ministerul de Externe, Ministerul Justiției și presa din țara mea, dar nu am primit o confirmare până acum”, a declarat Serge Rameau pentru Europa Liberă.
El a precizat că a trimis, imediat după condamnarea definitivă a lui Mazăre, o informare în Madagascar despre alerta pe care Interpolul o emisese pe numele acestuia, însă nu a primit niciun răspuns nici la vremea respectivă.
„Trebuie să vă spun că în Madagascar am avut alegeri prezidențiale, iar noul președinte, Andry Rajoelina ( a fost instalat în ianuarie 2019 – n.r), este foarte ferm în eradicarea corupției în țară”, a spus Serge Rameau.
„Mai multe persoane importante au fost arestate pentru fapte de corupție, așadar, dacă dl. Mazăre este în arest și dacă România face pași concreți pentru extrădare, sunt convins că vom găsi ușor soluția legală”, a afirmat consulul onorific.
Țara sa se află printre statele care nu au acorduri de extrădare, dar, așa cum a arătat diplomatul, dacă România dorește, extrădarea se poate face foarte rapid. Serge Rameau a dat ca exemplu, cazuri de oameni de afaceri din țara sa care fugiseră de lege în Insula Mauritius și „care au fost extrădați într-o singură săptămână”. „Dacă a funcționat în cazul nostru, poate funcționa și în altă situație”, a adăugat consulul onorific din Madagascar.
Serge Rameau a fost întrebat și dacă poate estima cât ar putea dura extrădarea lui Radu Mazăre, în noile circumstanțe politice din țara sa.
„În primul rând, dacă dl Mazăre se află în custodie la noi și dacă autoritățile române vor cu-adevărat să negocieze extrădarea lui, ambasadorul României în Madagascar poate grăbi lucrurile, a răspuns oficialul malgaș.
Ce statut avea Radu Mazăre în Madagascar? Se ascundea, având în vedere că era căutat de Interpol?
„Nu, nu se ascundea. Era un om liber”, a declarat diplomatul malgaș. „Avea cerere de emigrare în Madagascar, depusă în Italia, la Roma, fiind cetățean al UE”. „Era expatriat, cu contract de angajat la propria sa firmă, cu cazier judiciar curat și pașaport nou-nouț când a venit în Madagascar”. După ce a fost condamnat, a cerut azil politic, după cum a declarat în presa locală, însă Madagascar nu oferă azil politic. Astfel, și-a reînnoit anual cererea de rezidență, ca expatriat cu firmă proprie, care reprezintă o procedură obișnuită, a mai spus Rameau.

Fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, a fost reținut de autorități în Madagascar, el primind un mandat de arest de șase zile. Mazăre are de executat o condamnare definitivă de 9 ani de închisoare în dosarul privind retrocedarea plajelor.

Ministrul interimar al Justiției, Ana Birchall, a declarat, miercuri seară, că instituția pe care o conduce poate demara procedura de extrădare a lui Radu Mazăre din Madagascar doar după ce instanța competentă va dispune o asemenea decizie și va remite documentele.

Radu Mazăre, prins în Madagascar, autoritățile române discută detaliile unei eventuale extrădări

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Carpineto, român de 29 de ani, și-a omorât mama cu sânge rece, a lovit-o la cap, femeia a murit pe loc

Udine, româncă angajată să facă curățenie, ea fura bani și lozuri, prejudiciu de peste 3500 de euro