in

Relu Fenechiu, ministrul Transporturilor, condamnat la 5 ani de închisoare

Ministrul Transporturilor, liberalul Relu Fenechiu, a fost condamnat, vineri, 11 iulie, la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul „Transformatorul”.

Relu Fenechiu este acuzat că, în perioada 2002 – 2005, a cumpărat prin firmele lui transformatoare vechi pe care le-a vândut apoi statului drept noi şi ar fi câştigat astfel două milioane şi jumătate de euro.

Condamnarea l-a costat portofoliul deţinut în Guvernul Ponta. El şi-a dat imediat demisia, chiar dacă sentinţa nu este definitivă.

Condamnarea lui Fenechiu este o premieră pentru justiţia românească – este pentru prima dată când un ministru în funcţie este condamnat.

Controversatul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare, în dosarul „Transformatorul”, fiind găsit vinovat de complicitate la abuz în serviciu.

Decizia pronunţată de completul de 3 judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) nu este definitivă şi va fi atacată cu recurs de avocaţii politicianului.

Relu Fenechiu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în 2012, fiind acuzat că a vândut prin firmele sale transformatoare şi întreruptoare uzate drept produse noi către compania Electrica Moldova, în perioada 2002-2005. Afacerea s-ar fi făcut cu complicitatea fostei conduceri a instituţiei.

Potrivit rechizitoriului, prejudiciul se ridică la aproape 7 milioane de lei, procurorii solicitând instanţei o pedeapsă de 15 ani de închisoare.

Premieră în justiţie

Condamnarea lui Fenechiu este o premieră pentru justiţia românească, fiind pentru prima dată când un ministru în funcţie este condamnat.

Deşi preşedintele Traian Băsescu şi Comisia Europeană au sugerat guvernării Uniunii Social-Liberale (USL) că în componenţa Executivului Ponta nu pot exista miniştri trimişi în judecată pentru fapte de corupţie, premierul Victor Ponta nu a dorit să facă nicio remaniere. În afară de Relu Fenechiu, Liviu Dragnea şi Varujan Vosganian sunt alţi doi miniştri care au probleme cu legea.

De altfel, premierul a fost solidar cu ministrul Transporturilor până în momentul condamnării, acesta declarând anterior sentinţei că speră ca „Fenechiu să fie achitat”.

Nu este prima dată când premierul se pronunţă înainte de verdictul judecătorilor. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul lui Gigi Becali, apoi în cel al fraudei de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, din Capitală, dar şi în cazul condamnării lui Adrian Năstase.

A demisionat din guvern

După aflarea deciziei instanţei, Relu Fenechiu a demisionat de la conducerea ministerului Transporturilor. Decizia sa nu a fost surprinzătoare, acesta fiind avertizat de Ponta, recent, că în cazul în care va fi condamnat, va fi dat afară din Executiv. „În primul minut după ce un judecător se pronunţă asupra domnului Fenechiu sau altcuiva, pleacă din Guvern sau din fruntea autorităţii”, declara premierul Victor Ponta în data de 26 martie.

În urma demisiei din guvern, premierul Ponta a anunţat că va prelua interimatul la Transporturi. „Da, voi prelua eu interimatul până va propune PNL un nou ministru”, a spus Ponta.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Tragedie lângă Bergamo: Ana, 13 ani, înecată în raul Adda

Mihai Istoc, accidentat mortal la muncă, a fost aruncat la gunoi de angajatorii italieni