in

România RELAXEAZĂ restricţiile de sărbători. Lista noilor măsuri

Executivul condus de Nicolae Ciucă a aprobat în ședința de guvern de miercuri, 8 decembrie, hotărârea CNSU de marți seară prin care s-au propus mai multe relaxări de restricţii înaintea sărbătorilor de iarnă, cum ar fi renunțarea la carantina de noapte pentru nevaccinați și purtarea măștii în aer liber.

„Încercăm o întoarcere la normalitate”, a spus ministrul sănătății, Alexandru Rafila, la finalul ședinței, explicând de ce autoritățile au luat măsurile de relaxare.

Rafila spune că decât să existe reguli care nu sunt respectate, mai bine ca acestea să fie relaxate și să fie respectate „riguros”.

Iată care sunt principalele relaxări anunțate de șeful DSU, Raed Arafat

Eliminarea interdicțiilor de circulație a persoanelor;

Creșterea intervalului orar în care este permisă desfășurarea activităților cu publicul pentru toți operatorii economici, inclusiv pentru competițiile sportive și activitățile cultural artistice între 5.00 și 22.00;

Eliminarea obligativității purtării măștii de protecție pentru toate spațiile publice deschise neaglomerate;

Măsuri SPECIALE de sărbători. Cine stă în CARANTINĂ la intrarea în România

Eliminarea restricțiilor referitoare la programul operatorilor economici de tipul restaurantelor și cafenelelor în ziua de Crăciun și noaptea de Revelion. Acestea vor funcționa cu capacitate de 50%. Permiterea accesului în cadrul operatorilor care comercializează produse nealimentare, centrelor și parcurilor comerciale și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;

Permiterea cazării în structurile de primire turistice și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;

Permiterea accesului tuturor persoanelor în cadrul spațiilor de comercializare a produselor nealimentare, cu suprafața mai mică sau egală de 200 mp, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană.

Potrivit lui Raed Arafat, sunt permise evenimentele din noaptea de Revelion, neexistând un număr maxim de persoane care pot participa la acestea. Oamenii trebuie însă să respecte regulile de protecție.

„Cei care vor muri în ianuarie vor muri din cauza măsurilor luate acum”

Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică, a criticat decizia guvernului de a relaxa măsurile anti-COVID, avertizând că, după sărbătorile de iarnă ne vom confrunta din nou cu o creștere accelerată a cazurilor, dar și a deceselor provocate de coronavirus, relatează News.ro.

„Noi avem exact aceeaşi abordare pe care am avut-o şi în vară, respectiv relaxăm acum, din timp, deşi nu avem niciun motiv. Totul merge pe o abordare pur populistă, nebazată pe niciun fel de dovezi ştiinţifice, urmând ca după sărbători, şi cu deschiderea şcolii, să avem o creştere accelerată. Cu siguranţă după sărbători vom avea focare care vor continua să se propage în interior, în comunităţi”, a declarat Răzvan Cherecheș.

„Pentru că, dacă ceva a învăţat guvernul anterior, a fost că nu au plătit, nu au fost arătaţi cu degetul pentru că persoanele care au murit au murit din cauza măsurilor iresponsabile luate de Guvern. Românii care vor muri în ianuarie vor muri din cauza măsurilor luate acum, în decembrie”, a mai spus el. Expertul în sănătate publică este de părere că implementarea certificatului verde COVID a fost transformată într-o glumă de autorități. Ministrul Rafila a spus, miercuri, că acesta ar putea fi introdus „după o perioadă de 3 săptămâni de creștere consecutivă cu un indice de 1.5 ori, o creștere medie cu acest indice”.

„Creşterea trei săptămâni consecutive… este ca şi cum ai zice: «Ai dreptul să chemi pompierii, dar când ţi-a luat foc al doilea etaj din casă, dacă arde numai parterul, îmi pare rău, dar nu poţi să chemi pompierii». E ridicol! Adică noi ştim că urmează o creştere, domnul ministru Rafila a anunţat că va veni în ianuarie un val cinci, dar prevenţia pe care o facem noi este să ne asigurăm că putem interveni doar atunci când situaţia se va agrava”, a susţinut Răzvan Cherecheş.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

„România ne cheamă ACASĂ”, proiectul ARI anunțat la Roma

copii rapiti mama italia

A luat copiii și a fugit în România: condamnată la doi ani de închisoare pentru răpire