in

Revoltător: Ciuperci pentru italieni, culese de copii exploatați în România

Trebuia să scrie Corriere della Sera, despre situația revoltătoare de exploatare a copiilor minori din România, pentru ca Italia și lumea întreagă, se speră că și România, să afle că ciupercile gustoase care ajung pe mesele italienilor sunt culese de copii români exploatați. Mai precis, copii romi, care culeg hribi, vândute angrosiștilor italieni cu 2 euro kilogramul, dar care ajung în Italia să coste chiar și 35 de euro pe kilogram.

Copii de vârstă școlar sau chiar preșcolară sunt exploatați de adulți pentru a culege ciupercile.

Așa se întâmplă în România, în munții Transilvaniei, așa cum arată Marta Serafini într-un reportaj șocant publicat în Corriere della Sera. În regiunea Maguri Racatau, în apropiere de Cluj, printre culegătorii e ciuperci de etnie romă se găsesc copii foarte mici. Aplecați pe sub copaci, caută hribi la o vârstă la care alți copii de vârsta lor se joacă la grădiniță.

În grupul de culegători, care trăiesc în tabere improvizate în pădure, există și minori mai în vârstă și fete însărcinate.

Produsul este plătit în medie cu 2-3 euro pe kilogram: un preț care crește de zece ori mai mult pe piețele italiene. Unii dintre culegători spun că mai mulți antreprenori italieni au mirosit afacerea și au organizat un export pe scară largă în Italia.

Anul trecut, din România au sosit în Italia aproape două milioane de kg de hribi. Împreună cu cele din China, hribii din România, conform datelor carabinierilor din Parma, asigură 95% din consumul italian.

Desigur, această situație de exploatare a minorilor evidențiază lipsa unor controale ale autorităților române privind exploatarea muncii.

Bărbații, femeile și copiii care culeg hribi toată ziua, din mai până în septembrie, muncesc fără protecție și cu plată de mizerie. Ei încep dimineața devreme și muncesc toată ziua.

Potrivit reportajului, se trezesc la ora 5 dimineața, apoi toți împreună, inclusiv copiii, intră în pădure la căutat ciuperci. „Pentru noi e mâncarea săracului, dar voi, italienii sunteți nebuni după ele”, declară un culegător.

Este o ocupație care se transmite de generații.

„Am cules ciuperci de la vârsta de 16 ani și știu pădurea ca pe buzunarele mele”, explică Monica, în vârstă de 42 de ani, în timp ce cizmele ei sunt scufundate în iarbă și noroi. „Locuiesc în pădure patru luni pe an”, adaugă Marcel, 32 de ani.

„Suntem romi, blestemați romi, așa cum ne spun întotdeauna”. Găleata de plastic se umple lent. A plouat foarte mult în ultimele zile și majoritatea ciupercior sunt pline de viermi.

Printre culegători, un copil, Andrei, de 10 ani, fericit că a găsit o ciupercă mai mare decât celelalte. După recoltare, ciupercile sunt duse în vale, cântărite și plătite. Pentru un kilogram de hribi, 2-3 euro. „Vara trecuta cu ciupercile am facut 500 de euro in tot sezonul, nu este prea mult, dar cel puțin este ceva și nu este furat” spune Marcel, unul dintre culegători.

Banii sunt foarte puțini. „Câștigăm în medie 2-3 euro pe kilogram. Astăzi, de exemplu, a fost o zi proastă la locul de muncă și în patru ore, am cules doar de trei euro“, se plâng Monica și Marcel. Pentru a rămâne la tabără și a culege, toată lumea trebuie să plătească mită pentru șeful comunității. Andrea, în vârstă de 17 ani, este însărcinată în șase luni. Merge să aleagă ciuperci. Dacă se va simți rău, ambulanța nu va ajunge niciodată la timp. „O fată aici a sângerat până la moarte”, a povestit ea.

Familiile de culegători care trăiesc în Carpați știu că ei câștigă foarte puțin în comparație cu afacerea reală, dar o acceptă. Pentru câțiva euro, lucrează și copiii, ca Andrei. În România există reguli care interzic exploatarea muncii copiilor, dar ele nu se aplică niciodată, scrie Corriere della Sera. Când vin controale, copiii sunt ascunși în pădure și apoi încep din nou în fiecare zi.

„Nu știu dacă putem vorbi despre abuz, cu siguranță este exploatarea muncii copilului”, a recunoscut primarul din Maguri-Răcătău, Petru Prigoană. „Cetățenii se plâng că romii fură produsele de pe câmp și au dreptate. Dar ce pot să fac? Și apoi sunteți voi, italienii. Un conațional de-al vostru a încercat să mă corupă pentru a intra în traficul cu ciuperci. A venit aici cu mita în mână … ».

Italienii profită. Gianluca Bottacchiari, titularul unei firme specializate în afaceri cu ciuperci și legume, întrebat de reporterul Corriere dacă este conștient de faptul că, pentru a culege produsele pe care le vinde, sunt folosiți și copii, în condiții teribile, a răspuns. „Nu mă interesează, nu am nimic de spus”, răspunde el.

Un altul este Tiziano Gramellini, cunoscut bine la Cluj, un domn în vârstă din Forlì care vine aici din vremea lui Ceaușescu, tratează cu intermediarii, apoi duce hribii în Italia pentru a le revinde la restaurante și supermarket-uri. „Întotdeauna merge cu șoferul și are un inel la mâna dreaptă. Se simte stăpân”.

„Un kilogram de hribi proaspeți din România ajunge la costul de 20-35 de euro în Italia”, explică Lorenzo Bazzana de la Coldiretti, asociația agricultorilor italieni. O cifră de afaceri bună, având în vedere că anul trecut România au sosit 1.925.853 kg.

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Candidată cu handicap la MISS ITALIA 2018, jigniri pe rețele de socializare „Îmi lipseşte un picior, dar vouă o inimă şi un creier”

Torino, român de 52 de ani, rănit grav de o mașină pe trecerea de pietoni