in

“Români despre români”- In culisele talk-showului despre diaspora de la TVRI

Marius Dobescu realizează de câteva luni, ȋn fiecare zi de marţi, pe TVR Internaţional, de la ora 21.00, „Români despre români”, un talk show pentru diaspora, ȋn care are ca invitaţi politicieni, intelectuali, experţi ȋn emigraţie, reprezentanţi de marcă ai diasporei. Emisiunea este unică ȋn genul ei ȋn peisajul media românesc, o ţară de unde totuşi au plecat multe milioane de români peste graniţe. L-am ȋntrebat pe realizator cum a ajuns să fie pasionat de diaspora şi care sunt problemele diasporei dezbătute până acum.

Marius Dobrescu a intrat ȋn TVR ȋn anul 2000. A fost redactor ȋn cadrul redacţiilor social, economic, politic şi pentru integrare europeana.A colaborat la mai multe emisiuni printre care „Pe scurt din Europa”, „Orizont 2007”, „Parlamentul României”. In 2008 a făcut parte din echipa care a realizat pentru TVR transmisia Summit-ului Nato de la Bucuresti, iar ulterior a fost producator şi prezentator al Telejurnalului regional difuzat pe TVR3. Tot ȋn această perioadă a fost producătorul general al tuturor jurnalelor electorale difuzate de TVR ȋncepând cu anul 2008.

Colaborarea cu TVR Internaţional a ȋnceput-o anul trecut, când a realizat o emisiune gen revista presei, unde erau prezentate ştiri din ziarele româneşti care apar ȋn diaspora. Ulterior emisiunea s-a transformat ȋn talk-show-ul „Români despre români”

Marius Dobrescu, ai vrut vreodată să emigrezi?

«Sincer nu. Am călătorit ȋn schimb foarte mult ȋn Europa şi acest lucru mi-a schimbat viziunea asupra responsabilităţilor pe care fiecare le avem. Cred ȋn continuare că se pot schimba foarte multe aspecte ale societăţii ȋn care noi cei de acasă trăim. ~i apreciez pe cei care au avut curajul să emigreze, dar cred că cei care nu au făcut-o au obligaţia de a schimba ceva aici ȋn ţară.»

Crezi că problemele românilor din străintate sunt cunoscute ȋndeajuns ȋn România?

«Nu ȋn totalitate. Românii de acolo ţin prima pagina a ziarelor ȋn cazul evenimentelor neplăcute sau când unii dintre ei excelează ȋntr-un domeniu de activitate. Despre problemele lor se vorbeşte foarte puţin aici ȋn mass media din România, iar cei care le ştiu cu adevărat sunt rudele care au rămas ȋn ţară.»

Care este filosofia acestui talk-show?

«De a schimba ceva. Si aici mă refer la faptul că oamenii care muncesc peste hotare trebuie să ştie că cineva aici ȋn ţară vorbeşte ȋn fiecare săptămână depre problemele lor. De a implica autorităţile române ȋn susţinerea voastră. Atât cât se poate.»

Ce invitaţi importanţi ai avut până acum şi ce lucruri importante s-au spus, lucruri care nu se aud ȋn alte emisiuni?

«Nu voi nominaliza persoane pentru a nu omite pe cineva. Pot să-ţi spun că ȋn emisiune au participat factori decidenţi din sfera politică, guvern, partide politice, dar şi din societatea civilă. Ca exemple de teme abordate ȋn emisiune au fost problemele şcolii româneasti din diaspora, accidentele de muncă, ce drepturi au românii ȋn privinţa transportului dintr-o ţară ȋn alta, pensii sau procesul de mediere ca parte a reformei din justiţie. Toate aceste teme au generat o serie de ȋntrebări care şi-au găsit ȋn parte un răspuns. Care vor fi rezultatele, urmează cu toţi să vedem.»

Studioul este ȋn România, invitaţii la fel. Ai interlocutori ȋn direct şi din comunităţile româneşti din străinătate?

«Da. Si aici mă refer ȋn primul rând la voi, jurnaliştii români de acolo, dar şi la reprezentanţi ai comunităţilor de români.»

Ce se ȋntâmplă când cineva este ȋn direct şi spune ceva deplasat? Cum reacţionezi? Ti s-a ȋntâmplat?

«Tine de riscul meseriei. Să nu uităm că există opinii şi opinii. Acesta este rolul unui talk show. Nu s-a ajuns la a se face declaraţii deplasate. Un moderator, prin invitaţii pe care ȋi are ȋn emisiune ȋncearcă să dezbată probleme, nu să le creeze. Dar diversitatea de opinii este bine venită. Este modul prin care apar soluţii la problemele tuturor.»

Ai ȋnceput anul trecut cu revista presei din diaspora, şi ai ajuns destul de repede să ai propriul tău talk-show pe aceeaşi temă. Ai găsit inspiraţie ȋn presa românească din străinătate?

«Da. Impreună am reuşit să spunem lucrurilor pe nume. Să nu uităm că toate acestea s-au ȋntâmplat ȋntr-un timp relativ scurt. Am găsit acolo profesionişti, iar aici ȋn ţară oameni dornici de a se implica ȋntr-un asemenea proiect. Fără ajutorul vostru şi fără echipa din ţară acest proiect nu ar fi fost realizabil.»

Cum poate fi vizionată emisiunea ta, ȋn afară de recepţia live pe TVRI?

«Sunt mai multe variante. In direct, ȋn prime time, ȋn fiecare zi de marţi de la ora 21.00 când talk show-ul „Români despre români” este programat. Aici pot spune că românii din Europa sunt avantajaţi de fusul orar. Există şi posibilitatea ca emisiunea să fie urmărită ulterior de românii din Canada şi SUA tot la o ora de virf pentru ce inseamna fusul orar de peste ocean. La fel se ȋntâmplă şi pentru cei care locuiesc ȋn Noua Zeelandă sau Australia. Dacă nu, mai există o variantă, aceasta poate fi vizionată pe site-ul TVR la secţiunea emisiuni ȋnregistrate/Români despre români.»

Sorin Cehan

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Un consilier român din Italia il acuză pe Veltroni

Român omorât „pentru că nu a salutat”