in

Un consilier român din Italia il acuză pe Veltroni

In cadrul unei şedinţe a Consiliului Local al Primăriei din Verbania, Adrian Chifu, consilier local a avut o intervenţie prin care a amintit că In 2007, Walter Veltroni şi Gianfranco Fini au creat din comunitatea românescă din Italia, un monstru mediatic. Reacţia a venit după discutarea situaţiei italienilor care muncesc ȋn Elveţia. La puţin timp, Walter Veltroni i-a transmis un mesaj românului: “Nu am criminalizat pe nimeni”.

Un monstru mediatic

Luna trecută, ȋn şedinţa Consiliului Local, Adrian Chifu a avut o intervenţie prin care a ţinut să reamintească despre impactul mediatic nefavorabil pe care l-au avut de suportat românii, imediat după cazul Mailat. Pe ordinea de zi a acelei şedinţe era trecută discutarea situaţiei ȋn care se află italienii care lucrează ȋn Elveţia, aceştia având parte de un tratament asemănător.

Iată intervenţia sa: «ȋn anul 2007, comunitatea de români din Italia a avut de suferit ȋn cazul Reggiani-Mailat de la Roma, când lideri politici italieni, Walter Veltroni şi Gianfranco Fini, fiind ȋn campanie electorală, au creat din comunitatea românească un monstru mediatic. Din proprie experienţă, vă spun că ştiu ce ȋnseamnă să fii sub un tir de acuzaţii nefondate şi nu e tocmai plăcut. Nu este corect să judecaţi un popor, o naţiune, după un caz unic, izolat. Muncitorii străini sunt o bogăţie pentru orice stat şi ţin să reamintesc despre comunitatea românească din Italia care contribuie cu peste 1% din PIL-ul Italiei. Deci românii nu sunt monştrii, ci muncitori. Aşa cum sunt şi italienii care merg să muncească ȋn Elveţia. ȋmi aduc aminte de un episod neplăcut din acea perioadă, când pe pereţii băncilor din România era scris „nu italieni”. ȋn acea perioadă au avut de suferit, atât românii din Italia, cât şi italienii din România. Mă ȋntreb ce sens are să foloseşti un război mediatic ȋmpotriva unui popor şi de ce cetăţenii trebuie să plătească mereu pentru greşelile unor politicieni. Nu vreau să pronunţ cuvântul xenofobie dar cred că acelaşi lucru s-a ȋntmplat muncitorilor italieni, ȋn Elveţia.»

Răspunsul lui Veltroni

Răspunsul lui Walter Veltroni nu a ȋntârziat să apară. Veltroni i-a trimis un mesaj: «Ciao Adrian, eu nu cred că am creat niciun monstru mediatic ȋmpotriva comunităţii româneşti. Am administrat Roma ȋn două mandate şi nu cred că am criminalizat pe nimeni. Dar dacă doreşti, sunt pregătit să avem o discuţie.»

Cine e Adrian Chifu

Adrian Chifu, fost preşedinte al PIN Neamţ, a obţinut ȋn iunie 2009, funcţia de consilier local ȋn Verbania, localitate situată ȋn provincia Verbano-Cusio-Ossola- regiunea Piemonte. Românul a obţinut cele mai multe voturi, 119, dintre toţi candidaţii independenţi.

De atunci şi până ȋn prezent, românul a avut numeroase iniţiative benefice pentru românii din zonă dar şi pentru imaginea României sau a realizării de proiecte europene comune.

«Am realizat proiectul „abecedarul” care s-a finalizat cu sprijinul Inspectoratului Judeţean Neamţ şi Primăria din Verbania», explică Adrian Chifu. «Fiecare copil de origine română a primit câte un manual de limba română. Anul viitor, tot cu sprijinul Primăriei din Verbania vom organiza pe lângă cursuri de limba română şi cursuri de geografie şi istorie.

Este important ca românii din Italia să nu-şi piardă  originile, obiceiurile , limba materna, deci, identitatea românească. S-au realizat deasemenea schimburi de vizite reciproce ȋntre reprezentanţii din Verbania şi cei din Piatra Neamţ, oraşul meu natal. S-au realizat proiecte comune cu fonduri europene, cum ar fi amenajarea unor lacuri şi construirea unui liceu cu profil sportiv. Nu ȋn ultimul rând, aş vrea să amintesc că românii din Verbania beneficiază de o biserică ortodoxă.»

O voce puternică

Românul a ţinut să ne precizeze rolul pe care ȋl poate avea un consilier român ȋn orice primărie din Italia. «Un consilier de origine română ȋn Italia are un rol fundamental pentru comunitatea românească, ea având nevoie de o voce puternică pe plan local. Practic, sunt puntea de legătură dintre  comunitate şi administraţie. Pot propune pe ordinea de zi a Consiliului Local orice proiect ȋn beneficiul românilor sau a străinilor ȋn general, asa cum de altfel s-a şi ȋntâmplat. Am propus spre exemplu, ȋnfrăţirea dintre Piatra Neamţ si Verbania. Am putut ȋnsă realiza multe alte proiecte comune româno-italiene din poziţia de consilier local.»

Andi Rădiu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Acord istoric între PSD România şi PD Italia

“Români despre români”- In culisele talk-showului despre diaspora de la TVRI