in

Acord istoric între PSD România şi PD Italia

Vineri 14 ianuarie 2011, la Roma, preşedintele PSD Victor Ponta şi secretarul naţional al Partidului Democrat din Italia, Pier Luigi Bersani, au semnat un acord de colaborare între cele două partide, care prevede angajamentul Partidului Democrat de a sprijni candidatura unui român la un loc în Parlamentul Italian. Este dealtfel primul acord de acest fel semnat vreodată între un partid românesc şi un partid dintr-o ţară unde se află o mare comunitate românească. Este şi un semn că a expirat timpul pentru experimentele unor grupuri de amatori care fac „politică” în comunitate.

Articolul 2 al acordului spune: „Partidul Democrat se angajează să implice activ, pe propriul teritoriu naţional, în viaţa socială şi politică, cetăţeni din comunitatea românească din Italia care vor fi semnalaţi de Partidul Social Democrat, şi să susţină candidatura unui reprezentant al comunităţii româneşti din Italia la Parlamentul italian.” Este cea mai importantă prevedere a acestui acord.

Acordul mai prevede acordarea, de către filiala PSD Italia, de sprijin electoral pentru Partidul Democrat în interiorul comunităţii româneşti. Ambele partide se vor sprijini reciproc la alegerile locale, generale şi europene.

Efectele acestui acord ar trebui să apară la primele alegeri locale, din acest an, când trei mari oraşe îşi vor schimba administraţia Torino, Milano şi Napoli. Organizaţiile locale ale PD vor avea tot interesul să implice în aceste alegeri comunităţile locale de români.

PSD, pe de altă parte, a schimbat strategia clasică a partidelor din România, care îşi aminteau de diasporă doar în perioadele electorale. Succesul PDL în diasporă la ultimele alegeri a obigat PSD – în continuare cel mai mare partid românesc – să caute să schimbe raportul de forţe din străinătate.

La semnarea acordului au participat (în fotografie de la stânga la dreapta): Victor Ponta, preşedintele PSD, Pier Luigi Bersani, secretarul naţional PD, deputatul Cristian Rizea, preşedintele PSD Diaspora şi George Teseleanu, consulul onorific al României la Ancona

„Românii din Italia au nevoie de acest tip de sprijin, iar parteneriatul încheiat cu Partidul Democrat din Italia îmi dă speranţe pentru viitor. Vom continua să fim prezenţi aici, pentru a ajuta la schimbarea în bine a vieţii românilor care au plecat să muncească în Europa. Ce am început în Italia vom continua şi în alte ţări”, a declarat Victor Ponta.

Potrivit comunicatului PSD care anunţă rezultatele vizitei la Roma, această înţelegere a fost stabilită pentru a oferi românilor din Italia posibilitatea de a candida din partea partidului omolog italian şi de a se implica în acest mod, în viaţa politică. „Existenţa unor reprezentanţi români în politica democrată din Italia va reabilita situaţia conaţionalilor noştri, datorită unei colaborări directe şi sigure. Tinând cont de modul în care imaginea românilor a avut de suferit în ultimii ani în Peninsulă, prezenţa românilor într-un partid italian va duce la o schimbare radical pozitivă în ceea ce priveşte viitorul conaţionalilor nostri”, se mai spune în comunicat.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

PSD cere retragerea votului prin corespondenţă

Un consilier român din Italia il acuză pe Veltroni