in

PSD cere retragerea votului prin corespondenţă

Cristian Rizea: „Predispoziţie spre fraudare”

Membrii şi simpatizanţii Partidului Social-Democrat critică vehement proiectul şi cer ministrului Baconschi să retragă proiectul de lege.

Într-un comunicat, preşedintele PSD Diaspora, Cristian Rizea, afirmă: „Românii din afara ţării îşi pun speranţa în asanarea spaţiului politic românesc şi în reflectarea corectă a opţiunii lor în procesele electorale viitoare. Dacă proiectul „echipei” Baconschi trece neamendat, românii de dincolo de graniţele ţării îşi văd din nou extrem de justificată şi inspirată alegerea de a-şi trăi viaţa într-un loc în care opţiunea transcende birocraţia, corupţia şi individualismul social şi politic. Din proiectului de lege pentru mult aşteptatul vot prin corespondenţă se desprinde o notă generală de predispoziţie spre infinita birocratizare şi fraudare, prin opţiuni limitate ale alegătorului în exercitarea dreptului de vot, printr-un exces de formularistică menit să descurajeze cetăţenii români în a-şi exercita dreptul constituţional în detrimentul creării unui sistem electoral sigur şi eficient.”

Deputatul Rizea cere retragerea proiectului. „În era digitală, votul prin corespondenţă coexistă, însă este minoritar ca opţiune în multe ţări europene votului prin internet, sistem ignorat în totalitate în propunerea PDL de modernizare a sistemului electoral românesc. De asemenea, sunt profund îngrijorat de faptul că propunerea actuală necesită o creştere inutilă a cheltuielilor Ministerului Afacerilor Externe, banii contribuabililor putând fi mai bine alocaţi. Solicit ministrului Baconschi să retragă acest proiect de lege, care duce la birocratizare şi fraudare”.

Alternativă proastă

Giani Cătălin Huci, preşedintele PSD Italia e convins că indiferent de forma în care va fi aprobată legea, nu va putea fi pusă în aplicare la alegerile din 2012. „Sunt de acord că ar trebui sa existe o alternativa la votul clasic, la urne, dar nu mi se pare deloc bună alternativa prin corespondenţă, propusă de ministrul Baconschi. În opinia mea, în felul acesta, alegătorii vor fi şi mai puţin interesaţi de actul electoral, datorită faptului că vor trebui să se deplaseze de două ori la oficiile poştale şi demn de luat în seamă pentru foarte mulţi, să achite contravaloarea recomandatei. În plus, sunt ferm convins că orice formă alternativă a mijloacelor de votare actuale nu cred ca poate fi luată în considerare pentru alegerile din 2012.

Vreau să amintesc şi chestiunea deloc nesemnificativă a siguranţei votului prin sistemul propus. Dacă luăm din exemplul Italiei, trebuie să amintim că au existat fraude semnificative, cum s-a întâmplat în cazul senatorului Nicola Di Girolamo, arestat pentru complicitate cu ‘ndragheta în falsificarea votului, tot printr-un sistem de vot prin corespondenţă.”

Mocanu: Fraudă!

Marian Mocanu, preşedintele „Europei per l’Italia” şi secretar executiv în cadrul PSD Diaspora, crede că această lege nu este altceva decât o metodă de fraudare a alegerilor. „Exercitarea dreptului de vot este un lucru important pentru românii din afara ţării iar noi cei din diaspora, deseori am exprimat public dorinţa de a contribui la viaţa politică din România. De multe ori am cerut să fie mărit numărul secţiilor de votare din Italia şi doar în ultimii ani acest lucru a fost făcut.

Eu cred că propunerea votului prin corespondenţă, în această formulă, deşi ar putea să pară o deschidere a politicii românesti către alegătorii din diaspora, nu poate fi aplicat la nivel practic din cauza multitudinilor problemelor tehnice pe care le comportă. În primul rând ar putea fi falsificat rezultatul votului din diaspora iar acest lucru ar aduce avantaje politice guvernului Boc, astăzi la putere, care înca o dată, prin aceasta nouă şi „originala” idee, încearcă să rămână la conducerea ţării.

Noi cei din diaspora vrem să invităm Preşedintele ţării, Primul Ministru şi Ministrul de Externe al României, să încerce să găsească idei şi proiecte care să scoată ţara din crâncena criză economică în care se găseste şi să înceapă să aibă respect pentru toţi românii. Noi nu suntem doar un mijloc pe care să-l folosească atunci când au nevoie de voturi iar în afara perioadelor electorale să uite cu desăvârşire de existenţa noastră.”

Chestiune delicată

Proiectul de lege este criticat sau se cer alte variante şi în cazul altor reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Italia. George Teseleanu, Consul Onorific al României la Ancona agrează alternativa la votul clasic dar cere o mai mare siguranţă. „Votul prin corespondenţă este o variantă care, în principiu, oferă o mai mare posibilitate de participare la vot a populaţiei . Problema este că argumentul „vot” reprezintă un argument extrem de delicat, de mare importanţă socială, care trebuie să se adapteze la tipul şi modul cum este administrată ţara şi implicit de cine este reprezentată comunitatea. De aceea, consider că varianta propusă în acest moment, nu este fiabilă iar până când nu se va identifica metodologia care să permită o desfăşurare în plină corectitudine, consider că este mai înţelept să menţinem actuala procedură, eventual multiplicând secţiile de vot şi personalul aferent acestora.”

Vot electronic

Adrian Chifu, consilier în cadrul primăriei din Verbania cere să se aplice varianta votului electronic. „Nu sunt de acord cu acest model de vot prin corespondenţă deoarece este un mod greoi şi greu de gestionat prin etapele pe care ar trebui pus în practică. Deasemenea, costurile sunt ridicate atât pentru statul român cât şi pentru alegător. Logistic, după părerea mea, este imposibil de realizat.

Nu este corect nici termenul de trimitere a plicului cu votul. Eu aş propune fără discuţie, fie sistemul de vot tradiţional, la urnă, fie cel american, online. Propun sistemul de vot online pentru comoditatea alegătorului şi a costurilor reduse, nu doar cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate, ci tuturor românilor cu drept de vot, aşa cum există şi a fost experimentat în SUA. Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) cu sprijinul Biroului Electoral Central (BEC) ar trebui să creeze o reţea electronică în care fiecărui cetăţean român cu drept de vot să i se atribuiască o adresă de internet, de tipul IP-ului şi o parolă pentru identificare.

Pentru a nu se deplasa la urna de vot, orice cetăţean accesează site-ul respectiv, se autentifică prin datele personale şi votează pe proprie răspundere aşa cum îi dictează conştiinţa. Acest model de vot online ar economisi timp, bani pentru statul român, rapiditatea numărării şi controlării votului, ar fi uşor de gestionat şi ar elimina, ironic spus, persoanele „decedate” de la vot. Un astfel de sistem funcţioneaza în SUA şi orice cetăţean poate vota rapid şi usor. Reamintesc că soldatii americani din Irak au votat online, printr-un astfel de sistem de vot.”

Andi Rădiu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

PDL: Votul prin poştă, perfect

Acord istoric între PSD România şi PD Italia