in

România a cerut Suediei să interzică cerșetoria

Ambasadoarea României la Stockholm a sugerat, într-un articol publicat în presă interzicerea cerşetoriei în Suedia, pentru a descuraja romii să meargă să se instaleze în periferii. Situaţia romilor din România, care au ajuns în ultimii ani în Suedia, este un subiect din ce în ce mai dezbătut, mai ales că la periferiile oraşelor au apărut cartiere mizere.

România cere Suediei să interzică prin lege cerşetoria, pentru a-i descuraja pe romi să meargă în această ţară, unde supravieţuiesc doar din mila altora. „Este important ca cerşetoria pe stradă să nu fie încurajată în Suedia”, a scris ambasadoarea Răduţa Matache, în cotidianul de referinţă Dagens Nyheter.

„În acest domeniu există o posibilitate pentru municipalităţile suedeze şi anume de a interzice cerşetoria dacă alte măsuri pentru rezolvarea problemei nu îşi ating obiectivul”, a adăugat ea. Sărăcia extremă a romilor veniţi în ultimii ani din România este o problemă din ce în ce mai frecvent dezbătută în Suedia, unde au apărut mici mahalale la marginea marilor oraşe.

Politicieni suedezi: România să plătească factura pentru cerșetorii săi

Percepţia că majoritatea cerşetorilor din Suedia sunt romi este larg răspândită în rândul populaţiei. Aplecându-se doar asupra cetăţenilor Uniunii Europene, Ministerul Adacerilor Sociale din Suedia a numărat 370 de persoane fără adăpost în 2012, dintre care „o majoritate imensă” de români.

Matache a apreciat că România depune eforturi pentru ameliorarea situaţiei celor 600.000 de romi din ţară şi că suedezii ar trebui să o ajute.

„Cerşetoria este interzisă nu numai în România, ci şi în alte câteva state UE, cum ar fi de exemplu Danemarca şi Olanda. Autorizarea ei în unele ţări UE, între care Suedia, nu facilitează eforturile României de a ajunge la o integrare socială şi la un acces mai bun la locuri de muncă”, a subliniat ea.

500 de romi din Bacău au luat cu asalt orașul Goteborg. Suedezii vin în România să rezolve problema

În ianuarie, ministrul suedez al Integrării Erik Ullenhag a criticat Bucureştiul, considerând că este „îngrijorător că România, de exemplu, nu cere mijloacele UE care există pentru ameliorarea situaţiei romilor”. Interzicerea cerşetoriei este prevăzută în programul unui singur partid, Democraţii din Suedia (SD, extremă dreapta), care vor ca măsura să se aplice doar pentru străini.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Norvegia trimite infractorii români acasă

Ciclonul Cleopatra în Sardegna: bătrână ucisă de viitură, îngrijitoare româncă anchetată pentru că ar fi abandonat-o