in

România, al doilea datornic din lume la FMI

Ţara noastră este printre principalii datornici la Fondul Monetar Internaţional, datoria ridicându-se la 16,7 miliarde de dolari. Suntem depăşiti doar de greci, la acest capitol. Veştiule rele nu se opresc aici, agenţiile de rating poziţionând România îşi pe locul 12 în topul statelor care riscă falimentul.

 

România are a doua cea mai mare datorie financiară în faţa Fondului Monetar Internaţional: 16,7 miliarde de dolari. Suntem întrecuţi doar Grecia cu 20,1 miliarde de dolari. Situaţia pare a fi ceva mai bună dacă ne uităm la nivelul datoriei pe cap de locuitor. Potrivit unei analize a Gartman, fiecare român are de plătit 778 de dolari. şi suntem pe locul 4 în lume.

Deloc surprinzător pe locul întâi se situează Grecia cu puţin peste 20 de miliarde de dolari. Urmează, în opinia analiştilor americani de la Gartman, România cu 16,7 miliarde. Topul este completat de Ucraina cu 14,6 miliarde.

Ungaria are o datorie la FMI de 12,1 miliarde dolari, Pakistanul de 8,9 miliarde, Irlanda de 7,9 miliarde de dolari. Cea mai puţin îndatorată este Turcia cu 5 miliarde de dolari.

Ierarhia se modifică însă dacă ne uităm la povara datoriei pe cap de locuitor, deşi Grecia îşi păstrează locul fruntaş: fiecare grec are de plătit 1.778 dolari. Irlanda vine pe locul al doilea cu 1.767 dolari pe locuitor. Gradul de îndatorare scade brusc la 1.200 de dolari în dreptul Ungariei. Iar România ocupă locul patru cu o povară financiară de 778 dolari pe locuitor. Ucraina are o datorie de 313 dolari pe persoană iar Turcia de 68 dolari.

Riscăm falimentul

Cei de la Business Insider au realizat o listă cu 21 de state care ar putea să dea faliment. Lista a fost realizată în funcţie de nivelul costului asigurărilor pentru datoria suverană. Este adevărat că nu este cel mai bun criteriu după care să spui că o ţară poate da faliment, dar arată încrederea participanţilor din piaţă la ideea că aceste state o duc din ce în ce mai rău.

România este mai în pericol să dea faliment decât Bulgaria, care se află pe 13 (203,50 -basis points). Noi ne aflăm pe locul 12 cu un cost al asigurării datoriei de 230,17 bps. Mai prost ca noi stau ungurii, în timp ce pe primele 5 locuri se află Argentina, Irlanda, Portugalia, Venezuela şi Grecia. Economistul Daniel Dăianu, fost mininstru de Finanţe, a declarat la The Money Channel că România a împrumutat bani de la Fondul Monetar Internaţional la solicitarea UE şi că banii luaţi ar fi putut fi mai puţini şi utilizaţi altfel. „FMI tratează un pacient nu doar când vine, dar şi când acesta este trimis la doctor. România a fost trimisă la doctor de Uniunea Europeană. De pe pieţe nu ne puteam împrumuta. Poate aveam nevoie de bani mai puţini şi trebuiau utilizaţi altfel”, a precizat Dăianu.

Criza din Grecia ar putea afecta România

Patru dintre băncile cu cea mai mare expunere pe datoria suverană a Greciei sunt prezente şi la noi. România nu este imună. Legăturile financiare şi de comerţ, extrem de puternice, pe care Bucureştiul le are cu statele din vestul Europei, ne expun la escaladarea crizei datoriilor din zona euro. În timp ce economiile din estul Europei au demonstrat, până acum, o rezistenţă puternică la criza datoriilor din zona euro, regiunea rămâne expusă la riscurile contagiunii prin canalele sale financiare şi comerciale, se arată într-o analiză a institutului Roubini Global Economics (RGE). Opinia este împărtăşită şi de unii economişti de la Bucureşti, chiar dacă mesajul oficial transmis de guvernanţi, dar şi de reprezentanţii băncii centrale, arată că România nu este expusă la riscuri prea mari.

Situaţia din Grecia s-a înrăutăţit semnificativ în ultimele zile, de la zvonurile potrivit cărora FMI s-ar putea să nu mai acorde guvernului de la Atena următoarea tranşă de bani, până la declaraţia oficială a şefului Eurogrup, Jean-Claude Juncker. Potrivit acestuia, există şanse minime ca statele europene să acopere lipsa fondurilor greceşti.

De altfel, Germania nu a ascuns faptul că nu agreează o restructurare a datoriilor Greciei. în tot acest peisaj, economiştii spun că orice plan de salvare ar aplica grecii, perspectivele nu sunt grozave. Cât despre România, riscurile unei transmiteri a şocurilor financiare încep să devină mai evidente. „România este una dintre ţările care, în cazul unei evoluţii nefavorabile în Grecia, va avea de suferit. Primul canal direct prin care se pot transmite aceste şocuri este cel financiar”, crede economistul-şef al ING, Nicolaie Alexandru-Chidesciuc. National Bank of Greece (NBG), prezentă în România prin Banca Românească, are cea mai mare expunere la datoria suverană a Greciei, de 19,8 miliarde de euro.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

De ce nu au avut succes la alegeri românii din diasporă, ce spun William Brînză şi Cristian Rizea

Berlusconi: “Românii din Italia, persoane de ȋncredere”