in

România, cel mai mare exportator de medici

„Suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană la numărul de medici, dar pe primul loc la exportul de cadre medicale”, spune medicul Tudor Ciuhodaru. În opinia acestuia, România asistă la cel mai costisitor eşec al austerităţii: exodul medicilor. Migraţia din România a fost declanşată odată cu aderarea la Uniunea Europeană şi începerea crizei economice. Până la sfârşitul anului 2009, această situaţie a început să aibă un impact puternic asupra forţei de muncă din domeniul sănătăţii, a numărului de angajaţi şi salarizării, iar aceste transformări au determinat emigrarea personalului din domeniul sănătăţii, care a devenit o problemă îngrijorătoare.

„Paradoxal, avem de patru ori mai mulţi absolvenţi de medicină decât Franţa, dar de patru ori mai puţini medici decât studenţi la medicină. Acest fapt se datorează şi unei ordonanţe de urgenţă ce limitează scoaterea la concurs a posturilor din sistemul medical atât prin restricţionarea numărului de posturi la maxim 15% din cele vacantate cât şi prin restricţii bugetare”, a explicat Ciuhodaru.

Potrivit acestuia, pregătirea celor 8.000 de medicinişti care au ales străinătatea ne-a costat 64 de milioane de euro.

„E un exemplu clasic de cum ştim să ne furăm căciula pentru că menţinerea lor în ţară prin dublarea salariilor ne-ar fi costat doar 40 de milioane”, a mai spus medicul.

„Numărul mic de medici, absenţa unor anumite specialităţi în mai multe judeţe sau chiar absenţa medicilor în peste 100 de localităţi duce la temporizarea intervenţiilor, plimbarea pacientilor între spitale sau chiar între marile centre medicale, supraaglomerarea serviciilor medicale, risc de complicaţii şi malpraxis. Suprapunerea cu nivelul redus de trai duce la recorduri nedorite de morbiditate şi mortalitate legate de diverse patologii”, a completat Ciuhodaru.

Personalul medical, nemulţumit de nivelul salarizării şi de condiţiile din sistemul sanitar, e decis să iasă în stradă, după ce în luna iulie a format o coaliţie a profesioniştilor în sănătate şi s-a pus de acord asupra revendicărilor.

Pleacă şi asistentele

Nu doar medicii au plecat în masă din sistemul de sănătate românesc în ultimii ani. Exodul se simte şi în rândul asistenţilor medicali, atraşi de salariile mult mai mari pe care le pot obţine în celelalte state ale Uniunii Europene. România a pierdut nu mai puţin de 23.000 de asistenţi medicali în cinci ani, potrivit statisticilor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Exodul „halatelor albe”

Un studiu realizat de către Federaţia Europeană a Serviciilor Publice ca parte a unui proiect european extins a arătat că aproximativ 3% dintre doctorii români şi 5-10% dintre asistente emigrează în fiecare an. Destinaţiile favorite sunt Italia, Franţa, Spania, UK şi Scandinavia. Printre toţi profesioniştii care îşi caută un loc de muncăîn străinătate, angajaţii din sistemul medical se situează pe locul doi conform statisticilor de emigrare. Studiile arată că 80% dintre tinerii absolvenţi sunt pregătiţi să plece peste hotare.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Alina Sorescu şi Alexandru Ciucu, vacanţă de vis în Toscana

Angajări la consulatul de la Roma: trei posturi de funcţionari, iată CONDIŢIILE DE SELECŢIE