in

România va avea 11 noi tipuri de salarii minime. Cel mai mare va ajunge la aproape 1.000 de euro

Parlamentul României a adoptat o lege inițiată de 37 de parlamentari, lege care va introduce salariul minim diferențiat în funcție de pregătirea profesională: 11 noi tipuri de salarii minime în total.

Așadar, un angajat care are studii superioare finalizate și care și-a luat doctoratul în activitatea pe care o desfășoară trebuie să fie plătit cu cel puțin 4.460 de lei brut.

În total, vor exista 11 tipuri noi de salarii minime, diferențiate în funcție de studii și de postul ocupat. Comparativ, înainte de această lege existau trei salarii minime (salariul minim pentru cei fără studii superioare, pentru cei cu studii superioare și pentru cei din construcții).

Conform Digi 24, cuantumul salariului brut se va stabili în funcție de pregătirea angajatului, prin aplicarea unui coeficient „raportat la salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată (2.230 de lei)”.
Coeficientul pornește de la valoarea de 1 pentru muncitorii necalificați și ajunge la 2 pentru cei care au doctoratul.

Cât va câştiga un muncitor necalificat

Așadar, un muncitor necalificat va avea garantat 2.230 lei brut, un muncitor cu școala profesională sau studii superioare 2.676 lei brut, în timp ce un angajat cu o diplomă de masterat va ajunge la 4.014 lei brut.

„Prin stabilirea unor indicatori minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia naţională se urmăreşte garantarea unor forme de protecţie minimă a venitului salariatului, precum şi menţinerea unei motivări adecvate a muncii prin evitarea aplatizării excesive a grilei de salarizare”, au transmis inițiatorii legii, înainte de a o trimite la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Angajatorii nu sunt de acord

Cu toate acestea, Consiliul Naţional pentru Întreprinderile Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) se opun acestei legi și cer contestarea ei la CCR. „Prin această lege se introduc mai multe salarii brute minime pe economie. Consiliul nu susţine diferenţierea salariului minim pe economie în funcţie de diverse criterii, cum ar fi sectoarele de activitate sau educaţia pentru salariaţi din diverse sectoare.

Noi am spus public că ar trebui să fie analizată posibilitatea introducerii unui salariu minim pe oră, nu pe lună, plata fiind făcută în funcţie de numărul de ore lucrate, cu îmbunătăţirea corespunzătoare a Codului Muncii”, au transmis reprezentanții CNIPMMR.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Muncitor forestier român de 47 de ani, zdrobit de un copac la Pratovecchio (Arezzo). Lasă în urmă o fiică de 12 ani

Italia a înregistrat în ultimele 24 de ore MAI PUȚINE CAZURI NOI de coronavirus decât România