in

România va trece la euro abia în 2024

Planul de convergenţă al autorităţilor române privind adoptarea euro în 2015 este demontat de Gigantul financiar BNP Paribas. Grupul financiar indică posibilitatea trecerii la euro abia în 2024, cu nouă ani mai târziu. Aceasta este cea mai pesimistă prognoză a unui grup financiar privind adoptarea euro, venind pe fondul tensiunilor diplomatice dintre România şi Franţa, scrie Ziarul Financiar. Practic, este o nouă lovitură trimisă de francezi, după ce Executivul de la Paris a blocat aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen.

 

Intrarea României în zona euro ar putea avea loc abia în anul 2024, sunt de părere analiştii băncii BNP Paribas, deşi ţinta autorităţilor de la Bucureşti este 2015. Specialiştii băncii franceze cred că economia României va începe să-şi revină la sfârşitul acestui an, însă ajustările fiscale ce trebuie făcute în continuare o vor împiedica să aibă o creştere economică importanţă. În plus, francezii sunt de părere, potrivit unui raport citat de Ziarul Financiar, că Romania va petrece trei ani în mecanismul cursului de schimb valutar (ERMII), antecamera zonei euro, perioada în care ratele de schimb euro – leu trebuie să nu varieze cu mai mult de 15 la sută faţă de o valoare centrală, deşi, în mod normal, timpul petrecut in ERM II este de doi ani. Previziunile extrem de sumbre nu par să-i sperie pe specialiştii români. Analistul financiar Bogdan Baltazar susţine că România va intra în zona euro cel mai târziu în 2016, după ce va intra în mecanismul cursului de schimb în anul 2014.

Şi reprezentanţii Băncii Naţionale a României susţin că astfel de analize sunt realizate strict pe baza unor modele de calcul şi nu reflectă realitatea. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului băncii centrale Mugur Isărescu, crede că este imposibil, în acest moment, să fie făcută o estimare credibilă în acest sens.

Când ne permitem să adoptăm moneda euro?

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că va declanşa o discuţie la nivelul BNR, a Guvernului şi a analiştilor pentru a se ajunge la o concluzie referitor la menţinerea anului 2015 ca ţintă pentru adoptarea monedei unice europene sau va trebui îmbunătăţită performanţa economică.

„Deocamdată obiectivul României nu a fost schimbat – acces în zona euro în 2015. Modul cum reuşim să reducem deficitul bugetar, dar şi nivelul de îndatorare ne îndreptăţesc să menţinem acest obiectiv, dar, în acelaşi timp criza economică ne-a dat o lecţie extrem de serioasă tuturor. Va trebui să ne reanalizăm obiectivul accesului în zona euro prin prisma lecţiei crizei”, a declarat Traian Băsescu.

}inta României pentru adoptarea monedei euro este anul 2015, dar doar în cazul îndeplinirii unor anumiţi parametri economici, cum ar fi reducerea deficitului bugetar la maximum 3% din PIB, o datorie publică de maximum 60% din PIB şi o rată a inflaţiei care să nu depăşească 1,5%.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu declara, la finele anului trecut, că banca centrală îşi menţine ţinta de adoptare a monedei euro pentru anul 2015, dar admitea în acelaşi timp că o estimare exactă va putea fi făcută doar dacă mâsurile de consolidare fiscală luate anul trecut vor avea efectul scontat.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Caserta/ Un deţinut român s-a spânzurat într-un spital psihiatric judiciar

Războiul în PDL Italia continuă, aripa Brînză contraatacă