in

Românii au uitat de pandemie. Scade dramatic numărul celor care se vaccinează

Din ziua relaxării neașteptate, 15 mai, s-a relaxat și ritmul vaccinărilor. De atunci și până azi numărul celor care se prezintă la prima doză aproape s-a înjumătățit. Specialiștii atrag atenția că, dacă vrem o toamnă ușoară, trebuie să ne vaccinăm.

Coincidență sau nu, relaxarea din 15 mai a dus și la relaxarea ritmului vaccinării.

Numărul persoanelor care s-au imunizat a scăzut constant. Chiar s-a înjumătățit. Pe 15 mai, aproape 52.000 de persoane s-au vaccinat cu prima doză, azi avem puțin peste 23.000.

Scăderea se observă și în rândul celor imunizați cu a doua doză. De la aproximativ 67.000, au rămas aproximativ 54.000.

Medicul Adrian Marinescu spune că, pe lângă relaxarea oficială, și percepția unora că sunt feriți de boală pentru că nu ar fi categorie vulnerabilă a contribuit la această situație.

La maratoanele de vaccinare care au fost inițiate în fiecare colț al României, începi să vezi mai multe asistente medicale și medici decât persoane care au venit la vaccinare. În timp ce în urmă cu aproximativ două săptămâni România se apropia destul de mult de 100.000 de vaccinuri administrate în 24 de ore, valoarea înregistrată duminică a fost aproape de jumătate, doar 54.065 de persoane.

Conform statisticilor oficiale, 37.623 de persoane au fost imunizate cu Pfizer, 5.981 cu Moderna, 7.752 cu AstraZeneca și 2.709 cu Johnson&Johnson. De la debutul campaniei de vaccinare, 4.136.319 persoane au fost inoculate cu unul dintre vaccinuri, 3.192.237 primind și rapelul.

Specialiștii insistă că persoanele vaccinate sunt practic protejate, chiar dacă le scade nivelul anticorpilor. Cel puțin așa arată un studiu efectuat la Spitalul Victor Babeș din Timișoara.

Autoritățile au anunțat că îşi propun să aibă cinci milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie și şapte milioane până la 1 august, după ce inițial ținta pentru 1 august era de zece milioane.

Românii au uitat de pandemie

Litoralul a fost luat cu asalt în acest weekend de tinerii care au uitat de pandemie şi de regulile de distanţare. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la Şumuleu Ciuc, unde a avut loc cel mai mare pelerinaj catolic din România. 50.000 de oameni au participat la slujba de Rusaliile catolice.

Medicii atrag atenţia că adunările mari de oameni fără mască şi fără distanţare din weekend s-ar putea dovedi riscante în faţa infectării cu SARS-CoV-2, mai ales că nu avem încă un număr suficient de persoane vaccinate.

Sigur că, dacă suntem vaccinaţi, lucrurile sunt sigure, numai că nu suntem într-un procent atât de mare, nu avem încă o vaccinare extinsă, în aşa fel încât, fie că vorbim despre pelerinaje sau vorbim de faptul că suntem aglomeraţi în Vamă sau alte situaţii de acest gen, în continuare este un risc. Pentru că un mare procent dintre noi nu sunt vaccinaţi, la nivel de populaţie.

Şi atunci, trebuie să găsim acea variantă în care să ne protejăm. Putem face aceste activităţi, dar să fim, totuşi, atenţi”, atrage atenţia Adrian Marinescu, medic primar de boli infecţioase la Institutul Matei Balş.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 1]

Guidonia, român de 20 de ani, mort în urma unei ciocniri frontale dintre două autoturisme

Accident cumplit la Cavallermaggiore (Cuneo), un tânăr român de 23 de ani a murit. Era foarte iubit în comunitate