in

Românii datornici, urmăriţi de recuperatori. 500.000 de oameni au restanţe la utilităţi

Restanţierii la plata energiei electrice sau a gazelor naturale au ajuns pe mâna recuperatorilor. Faţă de anul trecut, numărul celor căutaţi pentru neplata facturilor s-a triplat.

Cifrele sunt alarmante: este vorba de 500.000 de de abonati care n-au mai putut să-şi achite datoriile la utilităţi, iar acum riscă să fie executaţi silit.

Prima fază este înţelegerea amiabilă: recuperatorii sunt de acord şi cu plata în rate. Restanţele pot ajunge şi la câteva mii de lei, aşa că dacă nu se ajunge la o înţelegere, restanţierul poate fi executat silit.

Riscă să îşi piardă apartamentele

Pentru a nu fi debranşaţi ca urmare a faptului că înregistrează restanţe, reprezentanţii asociaţiilor de proprietari îi dau în judecată pe rău-platnici, care riscă astfel să-şi piardă apartamentele, dacă nu-şi plătesc datoriile.

„Sunt deschise procese pe bandă rulantă. Avocatul cu care lucrăm are zilnic câte trei sau patru solicitări de acest tip. Cazurile sunt foarte dificile acolo unde nu există fonduri de rulment. Acolo unde aceste fonduri există, se cheltuie banii pentru plata restanţelor. Motivul? Dacă facturile nu sunt plătite în interval de 60 de zile, furnizorul poate debranşa automat întreaga asociaţie, pentru că aceste debranşări nu se fac individual”, a spus Vasile Arion, prim-vicepreşedintele Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative Arad (ULALA).

Numărul persoanelor fizice cu datorii restanţe la companiile de utilităţi a crescut anul trecut de 2,5 ori, ponderea acestora ajungând la 7%, dintr-un total de 6 milioane de debite în valoare de 1,8 miliarde euro, potrivit Asociaţiei de Management al Creanţelor Comerciale (AMCC).

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

„Deşteaptă-te române”, asociaţia românilor din Casaleone

Azi e Sfântul Gheorghe- un milion de români îşi sărbătoresc onomastica