in

Românii muncesc ca roboţii în străinătate: mai productivi cu 10% peste hotare decât acasă

Potrivit unui studiu efectuat de un institut de cercetare britanic, românii plecaţi să muncească în străinătate sunt cu 10% mai productivi decât conaţionalii rămaşi să muncească în ţară. Plecarea muncitorilor calificaţi trage economia în jos.

Românii care muncesc în străinătate sunt mai productivi cu 10% decât cei care muncesc în ţară, potrivit unui studiu referitor la mobilitatea muncitorilor în cadrul Uniunii Europene, realizat de Institutul Naţional de Cercetare Economică şi Socială din Marea Britanie.

Potrivit datelor studiului, emigranţii sunt în general dintre cei mai buni muncitori şi specialişti, astfel încât nivelul mediu al productivităţii acestora este peste al celor rămaşi în ţară.

Astfel, pe o scară unde 100 reprezintă productivitatea medie a muncitorilor slab calificaţi, diferenţa dintre productivitatea românilor de peste hotare şi cei din Românie este de la 157 la 143, situaţia fiind similară şi în cazul bulgarilor.

Studiul precizează şi că acest fenomen are un impact negativ asupra economiei ţării, făcând referire la „migraţia creierelor”.

În ceea ce priveşte România, fenomenul emigraţiei face ca PIB-ul să scadă cu 10,5%, cel mai semnificativ impact la nivel european.

Estimările privind un PIB redus cu 10,5% includ diferenţele de productivitate dintre cei care pleacă şi cei care rămân.

Peste 2.000 de români îşi caută zilnic un job în străinătate

Numărul românilor care şi-au căutat de lucru în străinătate a depăşit luna trecută 60.000. În medie peste 2.000 de români încearcă zilnic să obţină un job într-o altă ţară, potrivit recrutorilor.

Numărul românilor care şi-au încercat norocul pe piaţa muncii din străinătate a depăşit 60.000, potrivit unei statistici realizate de Tjobs, portal care reuneşte ofertele de muncă în afara ţării a peste 500 de firme de recrutare.

În 2011, cei mai mulţi dintre români au aplicat pentru ofertele de muncă din Marea Britanie, Germania, Italia şi Franţa.

Ţările cu cele mai multe locuri de muncă pentru români, în 2011, au fost Marea Britanie, Germania, Italia, Spania, Franţa şi Austria.

În prezent, prin intermediul agenţiilor de plasare de forţă de muncă în străinătate, românii pot aplica pentru 15.500 de posturi în afara ţării.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Inna, şofer de ocazie pentru francezi. VEZI AICI cum a condus trei super bolizi

Taxare de 2% pentru transferurile de bani, instrucţiuni de folosire