in

Românii, nostalgici după comunism: ”înainte de 1989 se trăia mai bine”

Potrivit unei cercetări INSCOP Research 44,7% din respondenți consideră comunismul drept „un lucru bun pentru România”, iar 44,4% apreciază că înainte de 1989 se trăia mai bine.

Există o doză îngrijorătoare de apreciere pozitivă a regimului comunist în România (sociologii numesc acest fenomen „comunism rezidual”), după cum relevă Barometrul „Adevărul despre România”, realizat de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul”.

Astfel, 45,5% din respondenți consideră că regimul comunist a fost un lucru rău pentru România, dar 44,7% cred că a fost un lucru bun. Procentul celor care caracterizează comunismul drept „un lucru bun” crește odată cu vârsta subiecților și scade odată cu creșterea nivelului de educație. Locuitorii din Banat-Crișana-Maramureș au cel mai scăzut grad de apreciere pozitivă a regimului comunist, comparativ cu alte regiuni.

Explicația este legată de evaluarea nivelului de trai: 44,4% din români cred că înainte de 1989 se trăia mai bine decât azi, 33,6% apreciază că se trăia mai rău și 15,6% sunt de părere că se trăia la fel (non-răspunsuri, 6,4%). Opinia că se trăia mai bine în Epoca de Aur e mai prezentă pe intervalul de la 50 de ani în sus.

Volumul mare de respondenți care apreciază regimul comunist și nivelul de trai din acea perioadă poate fi explicat ca o consecință a nemulțumirii cronice față de rezultatele economice și sociale ale celor 25 de ani de regim capitalist-democratic, și mai puțin printr-o valorizare în sine a regimului comunist.

Sondajul a fost realizat în perioada 7 – 14 noiembrie 2013 și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și de peste 18 ani, iar eroarea maximă admisă a datelor este de 3%.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Românii l-ar alege președinte pe Mugur Isărescu, i-ar învinge la urne și pe Ponta și pe Antonescu

Vinurile moldovenești vor ajunge pe piața din UE