in

Românii pot cumpăra ani de vechime pentru pensie. Cât costă perioada maxim admisă

Guvernul de la Bucureşti a adoptat o ordonanţă de urgenţă care le dă dreptul persoanelor cu vârsta de pensionare, dar stagiu incomplet de cotizare, să poată cumpăra vechime, a anunțat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă. Românii pot cumpăra astfel cel mult şase ani de vechime.

„Prin acest proiect de ordonanţă de urgenţă, în termeni populari, persoanele care au vârsta de pensionare şi au un stagiu incomplet de cotizare pot cumpăra vechime pentru completarea stagiului de cotizare, fie stagiul minim de cotizare, fie stagiul complet de cotizare de 35 de ani”, a declarat vineri Ionel Dancă, potrivit Agerpres.

El a adăugat că proiectul este unul foarte important în domeniul pensiilor, care vine „să repare o nedreptate pentru pensionarii care, din diverse motive, au stagiul de cotizare incomplet sau nu pot face dovada stagiului complet de cotizare”.

„Şi, prin acest proiect de ordonanţă de urgenţă, iniţiat de Ministerul Muncii (…) practic se repară această inechitate şi persoanele îndreptăţite la o pensie, după îndeplinirea vârstei de pensionare, pot să-şi completeze stagiul de cotizare în limita maximă a 6 ani şi la nivelul salariului minim brut pe economie. Practic, o persoană care în momentul de faţă nu are stagiul minim de cotizare de 15 ani, dar are vârsta de pensionare sau lipsesc câţiva ani de contribuţii din stagiul complet de cotizare de 35 de ani, după adoptarea acestei ordonanţe de urgenţă, pot încheia un contract de asigurări sociale pentru plata contribuţiilor pentru perioadele respective. Nivelul contribuţiilor sociale care vor fi plătite va fi la nivelul salariului minim brut pe economie”, a mai declarat Dancă.

Potrivit unui calcul, cei care vor „să cumpere vechime” vor trebui să plătească 23.200 de lei în contul contribuției sociale, pentru șase ani, sumă pe care ar fi datorat-o dacă ar fi muncit în acei ani. Banii pot fi achitați până în 2021 fie integral, fie eșalonat.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Senatorul USR de diaspora Radu Mihail, încolțit de colegi: „Ați luat 140.000 de euro de la statul francez, pentru ce?” VIDEO

Pordenone, „badantă” acuzată că a furat 1,2 milioane de la bătrâna îngrijită și fiul ei cu dizabilități, apoi i-a distrus cadavrul