in

Românii, primii în UE la consumul de alcool

În UE, România, Republica Cehă şi Slovenia sunt primele în topul ţărilor cu cel mai mare consum de alcool (15-19 litri de alcool pur pe an pe cap de locuitor).

Românii se situează pe locul opt în topul celor mai mari consumatori de alcool din lume. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cei mai mari băutori din lume sunt europenii, iar românii sunt în top zece al ţărilor cu cea mai mare cantitate de alcool băută, în ţara noastră consumându-se, în medie, 15,3 litri de alcool pur anual.

Astfel, România este depăşită de ţări precum Ucraina (locul 5), Rusia (locul 4) şi Ungaria (locul trei). Moldovenii sunt, pe departe, cei mai aprigi consumatori de spirtoase, fiind în fruntea clasamentului, cu 18,2 de litri de alcol pur pe an.

Un singur european bea, în medie, echivalentul a 12,5 litri de alcool pur pe an, adică aproximativ trei pahare de băuturi alcoolice pe zi.

În Europa Centrală şi de Est, media este chiar mai mare. De exemplu, un singur est-european consumă echivalentul a 14,5 litri de alcool pur pe an. În plus, europenii din această zonă au şi cel mai ridicat scor de „consum riscant de alcool” (în afara meselor, în locuri publice, des şi în cantităţi mari), 2,9, nu cu mult mai mare decât cel al nordicilor, însă dublu faţă de cel al vest- şi al sud-europenilor.

De altfel, est-europenii şi nord-europenii beau din ce în ce mai mult alcool, consumul mediu pe cap de locuitor fiind în creştere numai în aceste zone.

Mărturia unui alcoolic

Totul începe de la câteva pahare cu prietenii, însă încet-încet mulţi ajung să piardă măsura. „Iarna beau mai puţin, beau în jur de 20 de beri, pe timp de vară beau în jur de 60 de beri, beri la jumătate de kilogram”, mărturiseşte un alcoolic. În momentul în care se trezesc din beţie, mulţi descoperă că au rămas singuri, că nu mai au bani, dar mai ales că sănătatea le este şubredă. Aceasta este drama zecilor de oameni care vin în Bucureşti la dezalcoolizare.

„Alcoolul face parte dintre substanţele care în momentul în care determină această dependenţă, poate duce la afectări serioase inclusiv deces prin diverse complicaţii”, precizează doctorul Florin Ene, şeful secţiei de dezalcoolizare.

Doza considerată inofensivă pentru un om sănătos este de 7 grame alcool pur pe zi, coform OMS. Aceeaşi organizaţie atrage atenţia că excesul de alcool omoară mai mulţi oameni decât SIDA şi tuberculoza la un loc. Aproximativ 100 de români mor anual pentru că beau prea mult.

Consecinţele sunt nefaste

„Onoarea îndoielnică a Europei de a avea un consum dublu de alcool faţă de restul lumii are consecinţe clare şi recunoscute asupra sănătăţii populaţiei consumatoare, dar şi asupra celor din jur şi asupra societăţii”, atrage atenţia Zsuzsanna Jakab, director regional OMS Europa.

Rata mortalităţii din cauza consumului de alcool la 100.000 de locuitori este de aproximativ 129 de bărbaţi şi de 27 de femei, în centrul şi în estul Europei, şi de numai 30 de bărbaţi şi 10 femei în sudul Europei.

Decesul prin boli cardiovasculare (care nu sunt cauzate de boli cardiace ischemice) şi prin accidente este mai frecvent în zona de est a Europei, bolile de natură psihică şi neurologică sunt mai întâlnite în ţările nordice (aici sunt mulţi alcoolici şi multe persoane cu alte tulburări cauzate de consumul de alcool), iar în sudul Europei, se întâlnesc mai multe cazuri de cancer cauzat de consumul de alcool (aici, se consumau cantităţi mai mari de alcool cu 20 de ani în urmă şi se cunoaşte faptul că bolile canceroase se instalează într-un timp mai îndelungat).

La ora actuală sunt recunoscute 40 de tulburări şi afecţiuni cauzate de consumul de alcool, printre care dependenţa, boala hepatică alcoolică (ficat gras alcoolic, hepatită alcoolică, ciroză), pancreatita indusă de alcool, intoxicaţia cu alcool (beţie, care poate duce şi la comă alcoolică) şi sindromul de alcoolism fetal (consumul de alcool al gravidei afectează dezvoltarea fătului).

Unul din zece cazuri de cancer, în cazul bărbaţilor, şi unul din 33, în cazul femeilor, au legătură cu un consum crescut de alcool.

În 2004, în grupa de vârstă 15-64 de ani, unul din şapte decese, în cazul bărbaţilor, şi unul din 13, în cazul femeilor, s-au produs pe fondul consumului de alcool al celor din jur.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Cum i-au fermecat româncele pe italieni. FOTO Secretul vedetelor Alexandra Dinu, Catrinel Menghia, Mădălina Ghenea

Articolul 18