in

Răscoală în Moldova împotriva gazelor de şist: „Uniţi, salvăm toată România”

După ce proiectul de exploatare cu cianuri a aurului de la Roşia Montană s-a transformat în scandal naţional, un alt subiect riscă să scoată mii de români în stradă. Este vorba de intenţia exploatării gazelor de şist, printr-o metodă extrem de controversată, interzisă în mai multe state ale Uniunii Europene, numită fracturare hidraulică.

La Pungeşti, judeţul Vaslui, unde compania americană Chevron explorează un perimetru concesionat, sute de oameni au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva unor practici, care spun ei, le vor polua apele şi solul.

În urma protestelor localnicilor, utilajele de exploatare a gazelor de şist au fost luate de pe câmp şi duse în afara localităţii. Îmsă, oamenii nu sunt convinşi că dispariţia utilajelor reprezintă renunţarea companiei Chevron la explorare, aşa că nu vor acasă.

„Uniţi, salvăm toată România”, „Nu corporaţia face legislaţia”, „Rezist gazelor de şist”, „Demisia”, „Ultima soluţie, înc-o revoluţie”, „Roşia şi Pungeşti, două inimi româneşti” şi „Pungeşti şi Roşia, vine revoluţia”, strigă protestarii vasluieni care, în ciuda ploii şi a frigului, rămân în drumul de la intrarea în comuna Pungeşti.

Mai mult, protestatarii stau în genunchi, se şin de mână şi scandează la unison „Hoţii!”.

Răscoala de la Pungeşti s-a lăsat cu confruntari violente cu jandarmii, un om a leşinat şi alţi cinci au fost răniţi.

De asemenea, peste 500 de persoane au protestat seara trecută în Capitală faţă de exploatarea gazelor de şist, exprimându-şi susţinerea pentru protestatarii de la Vaslui.

Pe 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea. Prima sondă de explorare va fi amplasată în extravilanul comunei Pungeşti, la 650 de metri de localitatea Siliştea şi 950 metri de satul Pungeşti.

Cea mai mare temere a ecologiştilor se referă la metoda de exploatare de la Pungeşti. Aceştia se tem că fracturarea hidraulică, în acest caz, ar putea contamina pânză freatică cu compuşi chimici. Pe de altă parte, geologii spun că fracturarea hidraulică se foloseşte în România de peste 60 de ani în extragerea gazelor convenţionale. Potrivit acestora, România ar avea resurse foarte mari de gaze de şist, 950 de miliarde de metri cubi, cantitate suficientă pentru a asigura consumul întregii ţări pe o perioadă de 20 de ani.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

FOTO Un român este cel mai frumos bărbat din lume

Liberalul Mircea Dolha vrea o lege pentru românii din străinătate asemănătoare celei din Israel