in

Salariul minim în România: un euro pe oră, de 7 ori mai mic ca în Italia

Guvernul de la Bucureşti vrea să majoreze anul viitor salariul minim brut de la 203 euro la 220 euro din ianuarie şi la 237 euro în iulie. Salariul minim brut pe economie va creşte cu 34 de euro, însă angajatul va plăti şi taxe pentru această creştere. De la 1 iulie 2015, salariul minim pe economie din România ar urma să treacă pragul psihologic de 1 euro pe oră, potrivit unui act normativ anunţat de Guvernul Ponta.

Ca primă treaptă spre acest deziderat, se vor acorda 975 lei (220 euro) pe lună brut de la 1 ianuarie și 1.050 lei (237 euro) pe lună brut de la 1 iulie.

În expresie netă (bani în mână), este vorba despre o creștere a salariului minim de la 671 lei (152 euro) în acest moment la 724 lei (164 euro) de la 1 ianuarie 2015 și 777 lei (176 euro) la 1 iulie 2015. Ceea ce ar însemna 1 euro pe ora lucrată la salariul minim pe economie de la mijlocul anului viitor, asta în contextul în care s-ar menţine cursul de schimb pe care Banca Naţională a României îl afişează în această perioadă, de 4,42 lei pentru un euro.

1,48 milioane de români au salariul minim în România

Ar fi o creștere semnificativă a puterii de cumpărare la nivelul păturilor sociale aflate în situația de sărăcie relativă dar care, din păcate, nu ține cont de situația familială a fiecăruia.

De reținut, odată cu majorarea semnificativă a salariului minim statul va recupera sume importante din taxarea suplimentară a angajatului la asigurări sociale, sănătate, șomaj și impozit pe venit și din aplicarea la o sumă mai mare a celelorlalte contribuții achitate de angajator. În România sunt 1,48 milioane de persoane care sunt remunerate cu salariul minimul pe economie, aproximativ 490.000 fiind angajaţi ai statului.

Iată mai jos și limitele minime salariale, pe ramuri, în Italia:


Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Alina Gorghiu, Prim-vicepreședinte PNL: „Ne poate spune Parchetul cine sunt cei vinovați pentru blocarea votului din Diaspora?”

Opere de artă furate în urmă cu 26 de ani din Italia, recuperate în România