in

Scandal în Parlamentul European – Adrian Severin a acceptat mită ca să schimbe o lege

Europarlamentarul PSD. Adrian Severin, este acuzat că a luat bani pentru a înainta un amendament în Parlamentul European. Trei deputaţi europeni şi foşti miniştri – un român, un sloven şi un austriac – s-au declarat dispuşi să îşi „vândă serviciile” pentru sume de până la 100.000 de euro unor jurnalişti de la cotidianul britanic The Sunday Times care s-au pretins a fi lobbyişti.

Reporterii ziarului britanic Sunday Times susţin că au propus mai multor eurodeputaţi să facă lobby pentru o serie de amendamente în Parlamentul European, promiţându-le că, în schimbul acestora, vor fi plătiţi cu diverse sume de bani. Adrian Severin ar fi unul din membrii PE care au căzut în capcana jurnaliştilor.

Adrian Severin ar fi promovat un amendament, iar apoi i-a anunţat printr-un e-mail pe falşii lobbyişti, afirmând că amendamentul de care sunt interesaţi a fost depus la timp. La scurt timp, el ar fi trimis o factură de 12.000 de euro pentru „servicii de consiliere”.

De cealaltă parte, Adrian Severin, susţine că nu a făcut nimic ilegal în scandalul Sunday Times şi cere ca ziariştii în cauză să fie cercetaţi penal “Nu am nimic pe conştiinţă. Nu am făcut nimic de care să-mi fie ruşine. Nu demisionez”.

Lobby contra bani

Zoran Thaler, fost ministru sloven de Externe, a prezentat şi el un amendament, cerînd ulterior ca banii să îi fie trimişi în contul unei firme cu sediul la Londra. „Nu se pune problema să dezvălui aşa ceva“, a declarat el. Un al treilea deputat, fostul ministru austriac de Interne, Ernst Strasser, le-a declarat jurnaliştilor: „Eu sînt un lobbyist“, înainte de a prezenta un proiect de amendament celor doi colegi ai săi dintr-o comisie responsabilă cu legislaţia respectivă. Strasser a cerut să i se plătească o primă tranşă de 25.000 de euro în contul unei firme pe care o deţine în Austria. După ce Sunday Times a dezvăluit adevărata identitate a falşilor lobbyişti,. Strasser, a demisionat din PE şi din toate funcţiile politice din ţară.

Anchetă  dechisă la PE

Parlamentul European a anunţat deschiderea unei anchete privind acuzaţiile de corupţie aduse de publicaţia britanică The Sunday Times împotriva celor trei deputaţi. Contactată de Sunday Times, vicepreşedinta Parlamentului European, Diana Wallis, a promis o anchetă. „Acest lucru trebuie să facă obiectul unei anchete aprofundate”, a declarat ea.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Marco Baratto: Iată cine au fost românii din armata lui Garibaldi

Aproape 55.000 de întreprinzători români în Italia