in

Scandal diplomatic după ce rușii i-au numit pe soldații români căzuți pentru Basarabia ”fasciști ticăloși”

Ruşii susțin că soldații români căzuți pe frontul Basarabiei în Al Doilea Război Mondial au fost ”ticăloși fasciști”. Reprezentanța diplomatică a Rusiei la Chișinău acuză Ambasada României din Republica Moldova de ”cinism” după declarațiile făcute cu ocazia Zilei Armatei Române despre „soldații căzuți în 14 iulie 1941 pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupația sovietică”, scrie Unimedia.

”Crimele ticăloșilor fasciști”

Oficialii ruși vorbesc despre ”crimele ticăloșilor fasciști” români ”care și-au justificat atrocitățile prin lupta pentru reunificare”.
„Am rămas nedumeriți de declarațiile Ambasadei României în Republica Moldova despre „soldații regimului Antonescu care au murit eroic la 14 iulie 1941 pentru eliberarea Basarabiei de ocupația sovietică”. Îndemnurile oficialilor bucureșteni de păstrare a „memoriei eterne a eroilor” sună cinic.

Vrem să vă amintim că slujitorii criminalului nazist Antonescu, ale căror fapte au fost condamnate de tribunalele de la Nürnberg și București și a căror memorie diplomații români îndeamnă să „nu fie uitată niciodată”, au lăsat într-adevăr o moștenire greu de uitat. Descendenții a zeci de mii de uciși și torturați de către agresorii Antonescu și călăul său Alexianu – moldoveni, ruși, evrei, găgăuzi și bulgari – vor uita cu greu crimele ticăloșilor fasciști care și-au justificat atrocitățile prin „lupta pentru reunificare”, se arată într-un comunicat al Ambasadei Rusiei la Chișinău.

Declaraţia care a încins spiritele

Scandalul a izbucnit după ce Ambasada României în Republica Moldova a organizat în data de 23 octombrie 2020, la Cimitirul de Onoare al Eroilor Armatei Române situat în interiorul cimitirului localității Mana, raionul Orhei, o serie de activități dedicate sărbătoririi Zilei Armatei Române.
Ambasadorul României Daniel Ioniță a precizat în discursul susținut cu această ocazie că „generația bunicilor noștri a avut parte de război și foamete, iar ostașii români care au căzut pe aceste meleaguri au luptat pentru reîntregirea țării, pentru dreptate și libertate, pentru această palmă de pământ dintre Prut și Nistru, care a aparținut României ca urmare a actului măreț de la 1 decembrie 1918 și care a fost ruptă din trupul țării ca urmare a odiosului Pact Ribbentrop-Molotov”, se arată într-un comunicat emis de Ambasada României în Republica Moldova.

După escaladarea scandalului, Ambasada României la Chișinău a declarat că ”nu este surprinsă” de faptul că reprezentanța diplomatică a Rusiei în Republica Moldova a spus despre soldații români căzuți pe front că erau ”ticăloși fasciști”.

Oficialii români au precizat că declarațiile Ambasadei Ruse reprezintă ”o expresie de cinism la care nu vrem să fim părtași”, iar România nu se va lăsa atrasă în astfel de ”polemici lansate provocator” de ruși în timpul campaniei electorale din Republica Moldova.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Italia, șofer român de TIR, a murit imediat după ce a oprit pe autostradă și a coborât din cabină

Record de infecții în Italia, 22.000 în ultimele 24 de ore, 221 de decese. „Dublare a cazurilor în fiecare săptămână”. Șeful protecției civile Milano: „E nevoie de lockdown imediat”