in

Şi păcălită, şi condamnată. A vrut să obţină procură pentru a-şi scoate copilul din ţară, dar s-a ales cu dosar penal

O tânără din judeţul Bacău a fost păcălită de un individ din Bârlad, care i-a spus că îi poate obţine procura notarială pentru a ieşi din ţară cu copilul, fără ca soţul să se mai întoarcă din străinătate. Femeia a fost condamnată pentru uz de fals, escrocul a rămas ”autor necunoscut”.


Tânăra de 24 de ani, din comuna Răcăciuni, judeţul Bacău,voia să îşi viziteze soţul aflat la muncă în străinătate, însă pentru a obţine paşaportul copilului era necesară prezenţa acestuia sau avea nevoie de o procură notarială, scrie Adevărul.

Pentru că era în imposibilitatea de a reveni pentru semnarea unei împuterniciri, femeia s-a înţeles cu tatăl copilului să găsească o persoană care ar putea să o ajute cu emiterea unei asemenea procuri. Ulterior, tânăra a fost contactată telefonic de soţ, care i-a comunicat că a găsit pe cineva de la un birou notarial din Bârlad care îi va elibera procura fără a fi nevoie ca el să se mai întoarcă în ţară.

Astfel, femeia, împreună cu sora sa şi cumnatul, s-a deplasat la Bârlad pentru a face demersurile în vederea obţinerii procurii.  Potrivit indicaţiilor telefonice primite de la persoana care s-a pretins a lucra la un cabinet notarial, a oprit maşina la intrarea în oraş, dinspre Bacău, unde s-au întâlnit.  Femeia i-a înmânat copie după actele de identitate, respectiv cele ale fiului ei şi suma de 100 de euro.

Costul solicitat în vederea eliberării procurii. Femeia a rămas cu rudele la maşină, iar după aproximativ 20 de minute, bărbatul căruia îi înmânase documentele s-a întors cu procura.  „I-a înmânat o procură într-o folie de plastic şi i-a spus că s-a rezolvat fără a mai fi necesară prezenţa acesteia. Inculpata a susţinut că a presupus că actul este în regulă şi că nu a bănuit că este un fals, crezând că notarul a fost de acord să o facă în urma discuţiei telefonice cu notarul”, au precizat anchetatorii. 

Acuzată pentru instigare la fals şi uz de fals

Ulterior, mama s-a prezentat la Serviciul de Paşapoarte Bacău pentru a depune documentaţia necesară obţinerii paşaportului pentru fiul ei. 

Când a analizat documentele pentru eliberarea paşaportului simplu temporar, ofiţerul respectiv a avut suspiciuni privind autenticitatea procurii.  Actul a fost verificat, iar ofiţerul a constatat că încheierea de autentificare nu respectă prevederile legale, motiv pentru care l-a contactat telefonic pe notarul din Bârlad. Acesta a negat întocmirea acesteia, comunicând că procura este falsă, deoarece în cabinetul său nu a fost prezent niciodată titularul documentului. 

Femeia a fost pusă sub acuzare pentru instigare la fals şi uz de fals, fiind trimisă în judecată. Escrocul care a păcălit-o cu procura falsă nu a fost depistat de poliţişti rămânând în dosar drept ”autor necunoscut”. Femeia de 24 de ani a fost condamnată la 8 luni de închisoare cu suspendare, judecătorii dispunând amânarea aplicării pedepsei, având un termen de supraveghere doi ani.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Lecție românească de solidaritate la Tivoli, lângă Roma: ”Taverna di Dracula” oferă o masă caldă celor nevoiași

EXCLUSIV – Raisa și Mihai, cei doi români care oferă un prânz gratis nevoiașilor în Italia: „Este greu, dar ajutorul se vede în timpurile dificile”