in

Sondaj/ Deşi trăiesc mai puţin decât ceilalţi europeni, 77 % dintre români sunt convinşi că nu suferă de nicio boală

O proporţie de peste 60% dintre români îşi apreciază starea de sănătate ca fiind bună, foarte bună sau excelentă, 77% dintre aceştia spunând că nu suferă de nici o boală, relevă un sondaj de opinie realizat de IMAS şi preluat de Agerpres.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 900 de persoane reprezentantiv la nivel naţional. Peste 39% dintre respondenţi sunt îngrijoraţi la bolile cardiovasculare şi atacul de cord, în timp ce aproximativ 4% sunt îngrijoraţi cu privire la bolile oncologice ca o posibilă ameninţare în următorii cinci ani.

Conform Institutului Naţional de Statistică (INS), peste 60% dintre decese sunt cauzate de boli cardiovasculare, fiind prima cauză de deces, în timp ce 18% – de cancer, ocupând locul doi.

Foto: Un spital din România

Bărbaţii sunt mai optimişti, ei îşi apreciază starea de sănătate ca fiind excelentă şi foarte bună. Rezultatul sondajului realizat de Philips a arătat că 11% îşi fac griji pentru pierderea vederii, 16% pentru boli locomotorii, iar 8% pentru infarct, în timp ce peste 42% dintre respondenţi nu cred că sunt expuşi şi nu îşi fac griji în privinţa sănătăţii.

Dintre femei, 26% consideră că starea lor de sănătate este proastă. O proporţie de 46% dintre tineri apreciază starea lor de sănătate ca bună sau excelentă. În ceea ce priveşte diagnosticele, peste 63% dintre respondenţi consideră că în România nu există destulă tehnologie disponibilă care să asigure stabilirea unui diagnostic precoce şi iniţierea unui tratament în stadiul incipient al bolii, în timp ce restul cred că diagnosticele moderne pot prelungi speranţa de viaţă.

Potrivit indicatorilor Comisiei Europene de Sănătate, speranţa de viaţă în România este de 69,8 de ani la bărbaţi, faţă de 76,4 de ani, cât este media europeană, iar la femei 77 de ani, faţă de 82 de ani, cât este media europeană.

De asemenea, speranţa de viaţă sănătoasă la români este de 59,5 de ani la bărbaţi, faţă de 61 de ani media europeană şi 61 de ani la femei, la fel ca media europeană. "Astfel de sondaje sunt foarte utile pentru evaluarea modului în care societatea înţelege riscurile pentru sănătatea populaţiei şi modalităţile de a gestiona aceste riscuri", a declarat Robin Armstrong, managerul regional al Philips healthcare, cu privire la constatările sondajului.

Participanţii la masa rotundă la care a fost prezentat studiul au făcut referire la provocările globale şi locale din domeniul sănătăţii şi au reconfirmat angajamentul companiei în calitate de lider în sănătate şi bunăstare şi de a asigura servicii medicale sustenabile în viitor. "Va trebui să dezvoltăm sisteme sociale care să încurajeze o implicare mai mare proactivă în prevenirea, depistarea şi diagnosticare precoce, precum şi trecerea de la un sistem de sănătate centrat pe spital la un alt sistem, mai centrat pe pacient. Oferirea îngrijirilor medicale începe cu înţelegerea nevoilor oamenilor, motiv pentru care compania a realizat acest sondaj în România", a spus Robin Armstrong.

El a explicat abordarea concentrată care începe cu nevoile pacientului, furnizorilor de servicii medicale, deoarece prin înţelegerea experienţelor acestora se pot crea soluţii care să le satisfacă mai bine nevoile. Robin Armstrong a menţionat că tendinţa mondială este de îmbătrânire a populaţiei la o rată nemaivăzută până acum. În anul 2000 existau 600 milioane de oameni cu vârsta de peste 60 de ani. Până în 2006 numărul acestora a depăşit 700 milioane iar până în 2050 se apreciază o triplare, ajungându-se la o cifră de două miliarde de persoane cu vârsta de peste 60 de ani.

Suntem tot mai bătrâni

Tot până în 2050 se preconizează că jumătate din lumea dezvoltată va suferi de boli cronice. Robin Armstrong a evidenţiat: "Noi înţelegem că sistemele de îngrijiri medicale din vremurile noastre trebuie să depăşească simplul cadru al unor tratamente izolate, administrate o singură dată şi mediile tradiţionale de îngrijire. Prin urmare, compania noastră se concentrează atât pe îngrijiri intraspitaliceşti, cât şi pe cele la domiciliu, abordând ciclul de prevenire, diagnosticare, tratament şi monitorizare".

Preşedintele Societăţii de Radiologie şi Imagistică din România, prof. dr. Dragoş Negru, a spus la rândul său: "Trebuie să investim în prevenire la fel de mult ca în tratament, educaţia pentru sănătatea publicului este esenţială, pe măsură ce bolile cronice se răspândesc în întreaga lume. Ajutându-i pe oameni să înţeleagă consecinţele stilului lor de viaţă, le oferim oportunitatea de a-şi îmbunătăţi propria sănătate. În acest fel se reduce riscul de apariţie a bolilor".

Studiul privind starea de sănătate în România a fost realizat în perioada 7-17 octombrie, pe un eşantion de 900 de persoane care a acoperit toate cele 42 de judeţe şi toate oraşele cu peste 200.000 de locuitori pe o populaţie cu vârsta cuprinsă între 18-70 de ani.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Familia Anghel din San Marino, proiecte de binefacere pentru copiii din România

Guvernul Boc îngheaţă tot