in

Spitalele morţii: şase luni, trei tragedii, 41 de oameni morţi în unităţile COVID din România

O serie de evenimente tragice care au avut loc în spitalele din România în ultimele şase luni s-au soldat cu moartea a 41 de pacienţi internaţi în secţiile ATI COVID. Pe data de 14 noiembrie 2020, în urma unui incendiu la Secţia ATI a Spitalului din Piatra Neamţ au murit 14 pacienţi. Un injector al aparatului de oxigen ar fi fost cel care a declanşat flăcările. Un medic care a sărit să îi salveze pe pacienţii dintr-un salon al secţiei a suferit arsuri grave şi încă se recuperează la o clinică din străinătate.

Pe data de 29 ianuarie 2021, un alt incendiu a avut loc la Secţia ATI de la Spitalul „Matei Balş”, în urma căruia 5 pacienţi au murit arşi de vii, iar alţi 19 şi-au pierdut viaţa în zilele următoare. 

Tragedia de luni, 12 aprilie, e treia după incendiile de la Spitalele „Matei Balş” din Capitală, şi cel din Piatra Neamţ. Acum are loc o nouă anchetă care ar urma să stabilească cum a fost posibil ca trei pacienţi internaţi într-un TIR de Terapie intensivă aflat curtea Spitalului „Victor Babeş” să se sufoce sub ochii medicilor. Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti au mai deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. 

Până la această oră, anchetatorii au stabilit că, luni după-amiază, 8 pacienţi care se aflau în TIR-ul de Terapie intensivă din curtea Spitalului „Victor Babeş” din Bucureşti au rămas fără oxigen în urma unui incident declanşat dintr-o cauză încă neelucidată. Din informaţiile prezentate de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, cele 5 TIR-uri ATI pe care le are ţara noastră sunt folosite, în prezent, ca secţii de terapie intensivă exterioare unităţilor medicale. Acestea sunt prevăzute să funcţioneze independent doar câteva ore, altfel, ele depind de instalaţiile din spital.

Ce s-a întâmplat în TIR?

„Ventilatoarele, când se depăşeşte 6 bari, intră în sistem de autoprotecţie şi se opresc, altfel presiunea distruge tot mecanismul ventilatorului. Asta se pare că s-a întâmplat cu toate ventilatorele din TIR, care s-au oprit şi au creat situaţia de urgenţă din interiorul terapiei intensive mobile”, a declarat Arafat.   În acel moment în care oxigenul s-a oprit automat, în TIR se aflau 8 pacienţi: 3 erau pe ventilaţie invazivă, iar 5, cu măşti de oxigen. Cei 3 au fost ventilaţi manual cu ajutorul balonului, iar pentru ceilalţi au fost aduse butelii de oxigen din spital.

Şeful DSU spune că medicii şi personalul medical de la spital au intervenit ca să remedieze situaţia şi să ventileze bolnavii, iar între timp au fost trimise ambulanţe care să preia pacienţii. Au fost făcute şi două apeluri la 112. „În data de 12.04.2021, s-au înregistrat două apeluri la numărul de urgenţă 112, la orele 17.29 şi 17.40, efectuate de către un cadru medical. În ambele situaţii, apelantul a cerut legătura direct cu medicul coordonator SMURD din Centrul Municipal Integrat pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov. Operatorul 112 a transferat imediat apelul de voce către coordonatorul medical din dispeceratul Bucureşti-Ilfov”, arată surse din cadrul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

Singurul care ar fi trebuit să intervină – dar nu a făcut-o, de teamă să nu se infecteze cu SARS-CoV-2 – a fost reprezentantul firmei care se ocupa cu mentenanţa aparatelor de ventilaţie, a arătat Raed Arafat.   „Este de menţionat că atunci când s-a întâmplat acestă situaţie, era un reprezentant al firmei care întreţinea ventilatoarele în curtea spitalului, dar nu a dorit să intre în TIR şi să ajute acolo, având în vedere că în TIR erau pacienţi COVID. Asta chiar dacă i s-au oferit materiale de protecţie şi tot, a preferat să rămână afară şi să dea anumite indicaţii colegilor din interiorul TIR-ului. Bineînţeles, s-a întâmplat ceea ce nimeni nu dorea să se întâmple – unii pacienţi preluaţi pe ventilaţie manual au intrat în stop (cardiorespirator – n.r.), nu s-a reuşit să fie resuscitaţi, erau în stare critică. Cinci pacienţi au fost transferaţi la alte spitale”, a spus Arafat.   Reprezentantul firmei care se ocupa cu mentenanţa aparatelor de ventilaţie a recunoscut în timpul anchetei că nu a intervenit de frică să nu se infecteze.

TIR-ul în care au murit trei oameni a stat defect luni întregi în curtea Spitalului din Ploieşti

Unitatea mobilă de Terapie Intensivă, unde au murit trei persoane din cauza unei defecţiuni la instalaţia de oxigen, a fost adusă în curtea Spitalului „Victor Babeş” de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti. TIR-ul nu a fost funcţional luni întregi, tocmai din cauza deselor defecţiuni care au determinat conducerea unităţii medicale să renunţe să-l mai folosească.  

Potrivit unor surse din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă, TIR-ul s-a defectat de cel puţin trei ori. Au fost probleme la instalaţia de climatizare, motiv pentru care pacienţii nu puteau fi internaţi acolo din cauza temperaturilor excesiv de mari pe timpul verii (peste 40 de grade Celsius) şi foarte mici, iarna.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Român de 26 de ani ucis într-un accident de mașină la Arezzo, fratele său a fost grav rănit

Decizie neașteptată a Comisiei Europene: nu va mai reînnoi, anul viitor, contractele cu companiile AstraZeneca și Johnson & Johnson