in

Tragedie la Spitalul Victor Babeș din Bucureşti. Trei pacienți COVID au murit, după o pană de oxigen la TIR-ul ATI

Trei pacienți bolnavi de COVID și-au pierdut viața la unitatea mobilă de terapie intensivă inaugurată în incinta spitalului bucureștean „Victor Babeș” cu doar două zile în urmă. Din primele informații, cele trei persoane au murit din cauza unei defecțiuni la instalația de oxigen a unității mobile.

Cinci pacienți au fost transferați în alte unități. Potrivit autorităţilor, toate ventilatoarele au intrat în avarie, iar reprezentantul firmei care se ocupa de mentenanță a refuzat să intre în TIR, deși i s-a oferit echipament de protecție. TIR-ul de terapie intensivă de la Victor Babeș a intrat în funcțiune sâmbătă dimineață.

Întâi au apărut probleme la un ventilator, asistentele au chemat echipa tehnică a spitalului, cea care se ocupă de funcționarea acestui TIR de terapie intensivă. Acei oameni de la echipa tehnică au constatat că sunt mai multe erori și atunci au apelat la firma care se ocupă de mentenanța ventilatoarelor, cea care le-a și montat sâmbătă. Firma a trimis un specialist, care a venit să vadă ce se întâmplă. În timp ce persoana care se ocupă de mentenanță se afla în spital, toate ventilatoarele au intrat în avarie, după ce presiunea a urcat foarte mult. Medicii și asistentele au început să îi ventileze mecanic pe toți pacienții, trei dintre ei au făcut un stop cardio-respirator, din păcate.

„Cei trei pacienți care au decedat erau în stare gravă și erau intubați”, a declarat secretarul de stat Monica Althamer.

Reprezentantul firmei care se ocupă de mentenanță a refuzat să intre în TIR

Ventilatoarele s-au oprit din funcţiune din cauza creşterii presiunii oxigenului peste limita admisă, iar reprezentantul firmei care le-a instalat a refuzat să intre în unitate, potrivit Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

„Personalul medical care încadrează Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă a semnalat intrarea în avarie, concomitent, a tuturor ventilatoarelor regăsite în container și a comunicat echipei tehnice a spitalului că acestea prezintă o alarmă de suprapresiune respectiv, presiune crescută de peste 6 Bari, limita maximă admisă pentru funcționarea corectă și în siguranță a acestor tipuri de echipamente medicale.

În urma verificării presiunii oxigenului din Unitatea Mobilă, ventilatoarele au rămas în avarie. Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la fața locului a refuzat intrarea în unitate, deși i-a fost oferit de către personalul medical, echipament complet de protecție împotriva COVID-19. Acesta, în final a părăsit incinta spitalului, refuzând să intre în TIR”, a transmis Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a susținut luni seară o conferință de presă la Palatul Victoria, în care a explicat de ce au cedat ventilatoarele din TIR-ul ATI.

„TIR-urile de ATI fabricate să funcționeze în două modalități: pe butelii de oxigen și generator propriu, pentru câteva ore. Pe o durată mai lungă, se conectează la curent din afara TIR-ului și la sursa de oxigen permanentă, de la spital, care intră în camera tehnică, se conecteză la TIR. Acolo există reductoare care controlează presiunea maximă ce intră în TIR. Sunt și la ieșire din stocător și la intrare în TIR. Presiunea nu trebuie să urce peste 5,8 bari. Ea a crescut azi la peste 6. Cum, de ce, asta face obiectul anchetei”, a explicat .

În prezent, la fața locului se desfășoară ancheta organelor abilitate în vederea stabilirii cu exactitate a circumstanțelor producerii tragediei, iar personalul medical și cel auxiliar din cadrul unității sanitare acordă întregul lor sprijin pentru aflarea adevărului.

Primarul Capitalei a sesizat Parchetul

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat luni seară că a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 3 în acest caz.

„E o tragedie, un moment dramatic în care vieți omenești au fost pierdute. Prezint condoleanțe familiilor care i-au pierdut pe cei dragi astăzi.

Am sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 3 în legătură cu această situație, fiindcă vinovații trebuie identificați și pedepsiți. Am solicitat colaborarea deplină a personalului acestui spital în cadrul cercetărilor care vor avea loc”, a transmis Nicușor Dan într-o postare pe Facebook.

Jandarmii au început să monteze garduri de protecție la intrarea în Institutul Victor Babeș, în cazul în care apar oameni nemulțumiți de ceea ce s-a întâmplat aici.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Revoltător: Vecinii i-au furat gospodăria, cât timp a fost plecat la muncă în Italia

„Omulețul roșu”, romanul românesc reeditat în Italia. «Această nouă ediție este o victorie»