in

Ai o maşină veche? Statul român vrea să îţi dea BANI ca să renunţi la ea

Românii care deţin o mașină veche ar putea primi bani de la stat pentru a-și radia automobilul. În plus, ei nu sunt obligaţi să îşi cumpere o maşină nouă, așa cum se întâmplă în programul „Rabla”. Măsura ar putea intra în vigoare chiar din acest an.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna a spus că nu va fi introdusă nicio taxă nouă pentru mașinile poluante și nici nu cresc taxele locale pentru acestea.

„Pregătim un program Rabla mai eficient, care să vină în întâmpinarea cerințelor exprimate de producătorii, comercianții, importatorii de autoturisme și de către cetățeni”, a spus Barna.

Scopul este ca din circulație să fie scoase cât mai multe mașini poluante. România și-a asumat, în Planul Național de Redresare și Reziliență, să scoată din trafic 250.000 de autoturisme mai vechi de 15 ani, până în 2026.

Veneto, ajutor între 3.500 și 8.000 euro pentru cei care renunță la mașina veche pentru una nouă, cu impact redus asupra mediului

„Rabla nu a făcut diferență între mașini mai vechi de 15 ani, mașinile cele mai poluante, sub Euro 3, și din acest punct de vedere va trebui să găsim soluții de eficientizare. Analiza se face în continuare”, a spus Tanczos Barna.

Ministrul a spus că va vorbi cu asociațiile de orașe, comune și consilii județene pentru a găsi modalități de colaborare între acestea și Fondul de Mediu, pentru a-i încuraja pe proprietarii de mașini vechi să renunțe la ele. Barna a spus că s-a inspirat după modelul implementat anul trecut în Sfântu Gheorghe, unde proprietarii de „rable” au primit un bonus de 3.000 de lei pentru a le lua de pe spațiul public și de a le casa, scrie Digi24.

Ministrul spune că un astfel de proiect ar putea fi implementat la nivel național, iar AFM ar asigura jumătate din sumă, iar cealaltă jumătate ar veni de la primării, „dacă au bani”.

Pentru a beneficia de bani, singurele condiţii de îndeplinit sunt ca o persoană să fie proprietara unei maşini mai vechi de 15 ani şi să vrea să o valorifice.

„La Rabla și Rabla Plus trebuie să cumperi o mașină. Aici autoritatea publică locală poate să spună: nu vreau să cumperi altă mașină. Dacă renunți la mașina ta și mergi cu bicicleta, cu mijloacele de transport în comun, cu orice altă alternativă, eu te bonusez, te ajut. Într-o colaborare cu ei, cred că putem găsi soluții foarte interesante”, a spus ministrul.

„Ne trebuie un cadru flexibil, astfel încât fiecare să poată găsi soluții adecvate pentru situația locală. Poate să vină autoritatea locală cu o variantă de biciclete, sau cu un bonus mai mic”, a adăugat el.

Tanczos Barna spune că sistemul ar urma să intre în vigoare din acest an, chiar înainte de jumătatea anului, și că AFM ar putea acoperi 1.500 de lei din acest bonus pentru fiecare mașină radiată.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 2 In medie: 4.5]
romania fara tineri

România, ţară îmbătrânită. Natalitatea este la pământ, migraţia, în floare

Draghi da vina pe nevaccinati

Covid, Draghi: „Problemele Italiei depind de cei nevaccinați”