in

Taxa de primă înmatriculare se modifică din nou

Noi modificări la taxa auto. Guvernul îşi propune pe de o parte să o reducă cu până la 30%. Pe de altă parte vrea să o şi extindă pentru maşinile aduse în România înainte de 2007. Decizia a fost luata în coaliţie şi urmează să fie adoptată de Executiv.

 

Guvernul va aplica taxa de poluare, la prima vânzare, pentru toate maşinile înmatriculate în România. Coaliţia guvernamentală a hotărât şi reducerea taxei de poluare cu 20-30%.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, susţine că persoanele care au plătit deja taxa considerată ilegală nu vor primi automat banii înapoi. Taxa le va fi returnată doar celor care câştigă în instanţă. Acest lucru intră însă în contradicţie cu punctul de vedere al Ministerului de Justiţie. Conform unui document obţinut de Mediafax, experţii juridici au avertizat Guvernul că România riscă sancţiuni financiare din partea Uniunii Europene şi numeroase alte procese cu proprietarii de maşini, inclusiv cu cei care au pierdut iniţial în instanţă, dacă nu modifică urgent taxa auto şi nu restituie din sumele plătite.

Aceasta este urmarea deciziei Curţii Europene de Justiţie de la Luxemburg, ca urmare a sesizării Tribunalului Sibiu. Taxa de poluare a fost considerată discriminatorie întrucât încalcă legislaţia UE, prin producerea unui dezavantaj la vânzarea maşinilor second-hand din alte state pe teritoriul României. „În urma hotărârii Curţii de la Luxemburg, statul român este obligat să returneze taxa de primă înmatriculare tuturor cetăţenilor care au plătit-o de când a fost ea instaurată. Dar evident că statul român nu va face acest lucru, motivând lipsa fondurilor, iar oamenii vor fi nevoiţi să apeleze la justiţie”, ne-a declarat avocatul Gheorghe Piperea. În prezent, pe rolul instanţelor de judecată se află peste 40.000 dosare privind taxa auto.

Taxă pentru prima vânzare

Practic, discriminarea provine din faptul că la înscrierea unei maşini second- hand, cumpărate din străinătate, posesorul este obligat să plătesca taxa de primă înmatriculare, iar când este vorba despre o maşină la mâna a doua cumpărată din România nu se plăteşte nimic. Pentru a schimba această situaţie, coaliţia guvernamentală a hotărât să fie taxate, la prima vânzare, şi maşinile aflate deja în circulaţie în România.

Statul nu iartă nimic

Guvernul va decide şi o nouă taxă auto, măsura referindu-se la autovehiculele înscrise până în 2007, întrucât, din acest an, a fost instituită taxa de primă înmatriculare înlocuită apoi, în 2008, cu cea de poluare. Astfel chiar şi posesorii de autoturisme Dacia Logan, înmatriculate până în 2007, vor fi nevoiţi să ţină cont de faptul că persoana căreia îi vor vinde maşina va trebuie să plătească o sumă considerabilă reprezentată de taxa de poluare.

Reducere de 30%

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat că legea pentru taxa auto rămâne în vigoare, la fel şi modul de calcul pentru aceasta. în schimb, taxa auto se va extinde la toate maşinile second-hand, indiferent că sunt româneşti sau provin din străinătate. „Vom corecta numai acea discriminare indirectă pe care a sesizat-o Curtea Europeană de Justiţie pentru maşinile din România”, a declarat Laszlo Borbely. În schimb, valoarea taxei va scădea cu 20-30%, dar procentul exact va fi stabilit miercuri în şedinţa de Guvern.

Reducerea taxei auto, propusă de Ministerul Mediului, va fi aplicată după ce va intra în vigoare ordonanţa de urgenţă pregătită de Guvern. „Ambele variante sunt discriminatorii din punctul meu de vedere fie că se numeşte taxă de primă înmatriculare, fie de primă vânzare. Oricum s-ar numi această taxă, Guvernul trebuie să găsească o soluţie să nu piardă bani. Cel mai probabil vor schimba denumirea. Acum este în discuţie ca taxa de poluare să fie mai mică. Vom vedea până la urmă ce hotărâre se va lua”, a declarat avocatul Marius Coltuc.

Programul „Rabla”, destinatarul banilor

Ministrul Mediului a arătat că banii proveniţi din taxa auto în 2010 s-au dus, în cea mai mare parte, la programul Rabla. „În 2010 am strâns din taxa auto 720 de milioane de lei, iar pentru programul Rabla am dat 700 de milioane de lei, deci mare parte din aceşti bani s-a dus pentru schimbarea parcului auto”, a spus Borbely. El a adăugat că taxa auto a dus şi la scăderea importului de maşini mai vechi de 15 ani, de la 31%, în 2010, la 9,8%, în primele patru luni ale acestui an. Până la data de 31 ianuarie 2011 au fost cumpărate, prin Programul „Rabla” 2010, 63.000 de maşini, dintre care puţin peste 27.000 au fost mărci produse în România.

 

Evoluţia taxei

• 2007 Guvernul a introdus taxa de primă înmatriculare cu intenţia declarată de a nu transforma România în cimitirul de maşini al UE. Comisia Europeană a cerut modificarea modului de calcul, dar a criticat şi principiul taxei.

• 2008 Sub ameninţarea procedurii de infringement, taxa de primă înmatriculare a fost redenumită „taxa de poluare”. A fost schimbat modul de calcul, dar principiul a rămas acelaşi.

• 2009 – 2010 La presiunile Comisiei Europene, Guvernul României a schimbat, în fiecare an, modul de calcul al taxei.

• 2011  La 7 aprilie, Curtea Europeană de Justiţie a decis că taxa auto de poluare din România este discriminatorie. La 18 aprilie, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, susţine că decizia Curţii Europene se referă la forma taxei din 2008 şi că taxa de poluare este în acord cu legile europene.

La 29 mai, Ministerul Justiţiei avertizează că România riscă o nouă procedură de infringement dacă Guvernul nu modifică taxa auto şi nu restituie banii încasaţi.

La 30 mai, Guvernul a hotărât să modifice atât principiul, cât şi modul de calcul al taxei.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

„Boxerul” şi „Ţiganul” au ucis un bătrân invalid

Italienii care se căsătoresc cu o străină aleg în 15,5% dintre cazuri o româncă