in

Valeriu Zgonea: „Votul prin corespondenţă pentru diaspora este prioritate zero, dar este neconstituţional. Am cerut ajutor americanilor”

Președintele Comisiei parlamentare speciale pentru eleborarea propunerilor legislative privind legile electorale, Valeriu Zgonea, a declarat, miercuri 14 ianuarie, că votul prin corespondență doar prin diaspora este neconstituțional și se poate face pentru toți cetățenii României, doar pentru un anumit tip de scrutin.

„Votul prin corespondență nu se poate face doar pentru diaspora. Votul prin corespondență se face pentru un anumit tip de scrutin, pentru toți cetățenii României. Asta e o chestie foarte grea, altfel ar fi neconstituțional”, a precizat Zgonea, potrivit Agerpres, la finalul primei reuniuni a acestei comisii parlamentare.

Zgonea a subliniat intenția parlamentarilor din comisie de a asigura acces la urne, mai ales pentru alegerea președintelui, pentru românii din străinătate.

„La Camera Deputaților și Senat e mai ușor, pentru că avem mandate pentru diaspora. Acesta este o chestiune pe care trebuie să o reglementăm de urgență, pentru că a fost principala nemulțumire la alegerile de pe 16 noiembrie.

Eu, personal, sunt de acord cu orice modificare a legii care permite ca toți cetățenii României să aibă acces la vot în ziua votului. Noi trebuie să ne gândim care este principala obligație din textul de lege și ce au spus românii nemulțumiți.

Au spus așa: au fost zone în care cetățenii români nu au avut secții de vot, deși au solicitat. Trebuie să ne uităm la actuala legislație, să vedem cine are responsabilitate și împreună cu instrumentele noastre să modificăm legea, astfel încât, în timp util, AEP, MAE, MAI să poată să propună secții de vot în zonele în care sunt comunități românești. Votul prin corespondență este după ce asiguri toate condițiile”, a adăugat președintele Camerei Deputaților.

El a arătat că securitatea este stabilită prin măsurile prevăzute în textul de lege.

„Au fost foarte multe elemente acuzate de către participanții la un vot prin corespondență în Spania, Italia sau Mare Britanie, de aceea comisia a scris ambasadelor și a cerut suport din partea parlamentelor naționale din UE cu privire la această chestiune. Mai mult, am cerut suport și din partea ambasadei SUA. Anul trecut, undeva în decembrie, a venit acest suport, a fost distribuit către toți membrii comisiei, astfel încât să vedem cum este votul electronic și votul prin corespondență în Statele Unite. (…)

Inventivitatea omului este foarte mare. Noi dorim să fie un vot securizat și trebuie să înțelegem cu toții că, în momentul în care faci vot electronic sau vot prin corespondență, o parte din securitatea pe care tu o ai ca cetățean cu privire la modul în care votezi se pierde. Trebuie să acceptăm acest lucru”, a spus Zgonea.

Președintele Camerei Deputaților a mai spus că s-a discutat și despre aglomerația la secțiile vot din străinătate.

„Am discutat să putem să creăm acolo atâtea secții de vot, astfel încât oamenii pe parcursul zilei să poată să aibă acces. (…) Sunt câteva chestiuni pe care trebuie să le discutăm cu MAE, MAI, astfel încât ei să aibă memorandumurile stabilite până la începerea campaniei electorale cu statele respective în care comunitățile de migrație românești sunt foarte mari.

De aceea am spus că MAE trebuie să fie prezent, și Ministerul de Interne. Dacă ai, de exemplu, un acord cu Spania sau Italia și își permite să facă secții de vot în anumite zone, atunci accesul comunităților românilor de migrație care sunt pe teritoriul statului respectiv european legal poate să se ducă în secția de vot, pentru că noi trebuie să aplicăm pe un alt teritoriu o lege românească.

Noi avem obligații, angajamente pe tratat și pe bilateral și trebuie să facem acest lucru”, a explicat Zgonea.

Întrebat dacă această comisie va reglementa în final votul prin corespondență, Zgonea a arătat: „Este prioritatea zero”.


 

Votul prin corespondenţă, RESPINS. Aşa au răspuns parlamentarii milioanelor de români din diaspora care au fost „umiliți” la ultimele alegeri prezidențiale

Klaus Iohannis face curte diasporei: „Cerem vot prin corespondență”

Participă la campania „VOTUL PRIN CORESPONDENȚĂ E AL NOSTRU”, inițiată de Gazeta Românească

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Opera lui Eminescu, spaţiu de întâlnire pentru românii din diaspora!

Ziua Culturii Naționale–15 ianuarie, ziua poetului național Mihai Eminescu, la Roma, Milano și Veneția