in

Verdict crunt pentru fostul primar din Iași. A fost condamnat la cinci ani de puşcărie pentru că şi-a spionat amanta

Cinci ani şi două luni de închisoare pentru fostul primar din Iași. Gheorghe Nichita a primit condamnarea în dosarul în care este acuzat că s-a folosit de Poliția Locală pentru a-și spiona amanta, o funcționară din cadrul Primăriei Municipiului Iași.

Nichita a fost condamnat pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la acces ilegal la un sistem informatic, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, dar cea mai mare parte a pedepsei sale, de 4 ani, este pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu.

Alături de fostul primar a fost condamnat și Liviu Mihai Hliboceanu, care la momentul respectiv era șeful Poliției Locale și, conform procurorilor, era una dintre principalele persoane care se ocupa de operațiuni de supraveghere și urmărire ale amantei primarului. Hliboceanu a primit pedeapsa de 4 ani și 5 luni de închisoare. Pe lângă cheltuieli de judecată de 7.000 de lei fiecare, cei doi inculpați trebuie să mai plătească, în solidar, daune de circa 105.000 de lei către Poliția Locală a Municipiului Iași, prejudiciul calculat de procurori.

Dosarul „Amanta”

Dosarul numit de presă “Amanta” e vechi din 2015, de când Nichita încă era primar al municipiului Iași, când DNA Iași l-a reținut pentru 24 de ore în primă fază, acuzându-l de faptul că a pus la cale un plan de supraveghere a amantei sale din primărie.

În rechizitoriu, procurorii rețineau faptul că Nichita i-ar fi făcut cadou femeii un telefon de ultimă generație pe care era instalată o aplicație de spionaj, că s-a folosit de angajații Poliției Locale să o urmărească prin oraș, inclusiv că a angajat un detectiv privat pentru a o urmări și în afara localității. Supravegherea ar fi durat mai multe luni, până când femeia a denunțat faptele primarului la DNA.

În momentul de față, Gheorghe Nichita execută o pedeapsă de 5 ani de închisoare cu executare, la care a fost condamnat în august de Curtea de Apel București, fiind găsit vinovat de luare de mită în contractul atribuit pentru realizarea sistemului inteligent de management a traficului din Iași. Din contractul de circa 70 de milioane de lei, care a fost câștigat de firma UTI, Nichita este acuzat că ar fi luat mită 10% din primele plăți, de circa 3,7 milioane de lei. În acest dosar a fost condamnat încă din 2017, la Tribunalul București – ancheta fiind realizată de DNA București – și primise doar patru ani cu executare, decizia fiind majorată de Curtea de Apel.


Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Două românce dispărute după ce au plecat spre Italia, ar fi trebuit să ajungă în Sardinia

România chiar este țara hoțiilor? Acuzații foarte grave de fraudă la alegeri, nu numai în sectorul 1