in

VIDEO/ Regele Mihai în Parlament despre „efortul de a redeveni respectaţi”

Regele Mihai I, ultimul supravieţuitor dintre şefii de stat din al Doilea Război Mondial, s-a adresat marţi Parlamentului de la Bucureşti, cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani, la mai bine de 60 de ani de când a vorbit ultima oară (1946) naţiunii române de la tribuna Parlamentului, transmite Agerpres.

Desfăşurarea evenimentul solemn a depăşit, după declaraţiile mai multor lideri politici prezenţi, nivelul aşteptărilor, intrarea Majestăţii sale în plenul Parlamentului, dar şi părăsirea acestuia fiind însoţită de îndelungi aplauze ale parlamentarilor şi invitaţilor. Mai mult, după mesajul adresat Parlamentului, dar şi tuturor românilor, o parte din invitaţii aflaţi la balcoanele plenului au aclamat 'Regele Mihai'şi 'Trăiască Regele', ţinând în mâini un steag tricolor cu stema regală.

“Stă doar în puterea noastră să facem ţara statornică, prosperă şi admirată în lume. (…) Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri”, a afirmat, marţi, Regele Mihai I, în discursul rostit în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului.

Vădit emoţionat de profunzimea momentului, Regele Mihai a adăugat că a primit “cu bucurie şi cu speranţă invitaţia reprezentanţilor legitimi ai poporului". "Prima noastră datorie astăzi este să ne amintim de toţi cei care au murit pentru independenţa şi libertăţile noastre, în toate războaiele pe care a trebuit să le ducem şi în evenimentele din Decembrie 1989, care au dărâmat dictatura comunistă. Nu putem avea viitor fără a respecta trecutul nostru. (…) Coroana regală nu este un simbol al trecutului, ci o reprezentare unică a independenţei, suveranităţii şi unităţii noastre. Coroana este o reflectare a Statului, în continuitatea lui istorică, şi a Naţiunii, în devenirea ei. Coroana a consolidat România prin loialitate, curaj, respect, seriozitate şi modestie", a afirmat Regele.

Potrivit fostului suveran, deşi "mersul României europene de astăzi are ca fundament existenţa Parlamentului", "drumul nostru ireversibil către Uniunea Europeană şi NATO nefiind posibil fără acţiunea, întru libertate şi democraţie, a Legislativului românesc de după anul 1989", "politica este o sabie cu două tăişuri" care "garantează democraţia şi libertăţile, dacă este practicată în respectul legii şi al instituţiilor". "Demagogia, disimularea, egoismul primitiv, agăţarea de putere şi bunul plac nu au ce căuta în instituţiile româneşti ale anului 2011. Ele aduc prea mult aminte de anii dinainte de 1989. Se cuvine să rezistăm prezentului şi să ne pregătim viitorul. Uniţi între noi şi cu vecinii şi fraţii noştri, să continuăm efortul de a redeveni demni şi respectaţi", a completat Regele Mihai.

Fostul suveran s-a angajat ca şi pe mai departe Familia Regală să susţină interesele României: "Regina şi cu mine, alături de Familia noastră, vom continua să facem ceea ce am făcut întotdeauna: vom susţine interesele fundamentale ale României, continuitatea şi tradiţiile ţării'. După mesajul rostit în faţa aleşilor, fostul suveran a fost aplaudat continuu.

Momentul a fost urmat de înmânarea Colanului Camerei Deputaţilor de către vicepreşedintele forului inferior al Legislativului, Valeriu Zgonea, Colan despre care preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a afirmat că reprezintă 'un semn de preţuire a ceea ce a reprezentat şi reprezintă Majestatea Sa pentru naţiunea română'. Geoană a adăugat că datoria pentru fiecare român este să-şi cunoască istoria şi să-i preţuiască reperele morale. El a arătat că Regele Mihai a fost forţat să părăsească ţara "într-o perioadă în care un regim al răului se instala peste Europa".

După mesajul adresat Parlamentului, Regele Mihai, însoţit de Familia Regală şi de parlamentari, s-a deplasat în holul plenului forului inferior al Legislativului, unde a dezvelit bustul de bronz al Regelui Carol I dăruit Camerei Deputaţilor de către Casa Regală. Tot aici, fostul suveran a semnat în cărţile de onoare ale Camerei Deputaţilor şi Senatului şi a primit din partea Parlamentului un tablou de argint care înfăţişează clădirea Legislativului.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Povestea lui Bogdan Cristea, românul de 25 de ani care îi îngroapă pe englezi

Expoziţia “Despletind istoria” la Accademia di Romania