in

Vizita Papei Francisc în România: la Șumuleu Ciuc sunt prezenţi peste 100.000 de pelerini din întreaga lume

Papa Francisc va oficia, astăzi, de la 11.30, Sfânta Liturghie la Sanctuarul marian din Şumuleu-Ciuc, în cea de-a doua zi a vizitei sale în România.

La această slujbă şi-au anunţat prezenţa premierul României, Viorica Dăncilă, dar şi preşedintele Ungariei, János Áder. De asemenea, vor fi prezenţi peste 1o0.000 de credincioşi.
Papa va oferi în dar sanctuarului un trandafir din aur.

Conform preotului Olah Jozsef, trandafirul are 84 de centimetri. Sculptura sau statuia de trandafir e făcută din argint şi aurită cu aur de 24 de karate
SPP a anunţat că Sanctitatea Sa va folosi la Miercurea Ciuc papamobilul construit de uzina Dacia special pentru acest eveniment.

În localitatea Şumuleu Ciuc din judeţul Harghita se află Bazilica papală minoră închinată Sfintei Fecioare, păstorită de Ordinul Franciscan.

În România există încă trei bazilici minore, în afara celei de la Şumuleu Ciuc – la Cacica, la Maria Radna şi la Oradea. Toate cele patru bazilici sunt sanctuare mariane şi sunt asociate pelerinajelor prilejuite de marile sărbători creştine.

Vizita Suveranului pontif la Iaşi

Ulterior, sanctitatea Sa va pleca spre Iaşi, unde va vizita, potrivit programului oficial, la ora 17.25, Catedrala „Sfânta Maria Regină”. De asemenea, la Iaşi, Papa Francisc va avea întâlniri cu tinerii şi cu familiile, la Palatul Culturii.

Catedrala „Sfânta Maria Regină” Iaşi este o biserică romano-catolică construită în perioada 1992-2005. La 24 iunie 1998, a fost celebrate prima sfântă Liturghie. Spaţiul de cult are 76 de bănci şi patru confesionale din stejar, baptisteriul pe partea dreaptă, la mijloc, şi un al doilea tabernacol pe stânga, la mijloc. Altarul, aşezat într-un desen care formează un peşte, are de o parte şi de alta pupitre de la care se proclamă lecturile sfinte. Potrivit site-ului amdis.ro, de la intrare până la altar este un covor din marmură cu stele. Pe cupola catedralei, cu cele 24 de nervuri, este monograma lui Hristos din centrul căreia coboară un candelabru, o replică a cupolei. Vitraliile sunt aşezate pe trei registre reprezentând teme legate de creaţie, alianţă, sacramente, misterele Rozariului.

De asemenea, Suveranul Pontif va avea o Întâlnire Mariană cu tinerii şi cu familiile la Palatul Culturii din Iaşi la ora 17.45. Papa Francisc va susţine şi un discurs.

Papa Francisc a sosit, ieri, în România, pentru o vizită istorică de trei zile între 31 mai şi 2 iunie. Călătoria apostolică a Papei Francisc în România are loc la 20 de ani după cea efectuată de Sfântul Ioan Paul al II-lea, în 1999, şi se desfăşoară sub genericul „Să mergem împreună”. Peste 15.000 de pelerini au participat vineri,  la evenimentele organizate cu prilejul Papei în Bucureşti.

Momentul cel mai important din întreaga vizită a Sfântului Părinte în țara noastră va fi duminică 2 iunie, la Blaj. Aici, pe Câmpia Libertății, Papa Francisc va oficia Sfânta Liturghie în cadrul căreia vor fi beatificați șapte episcopi greco-catolici martiri ai comunismului: Vasile Aftenie, Valeriu Traian Frențiu, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Școala Românească din Pescara își deschide oficial porțile: ”Am plantat aici sămânța românească”

Accident cumplit în Franța: trei români au murit și alți patru sunt în stare gravă, s-au ciocnit cu un camion