in ,

Școala Românească din Pescara își deschide oficial porțile: ”Am plantat aici sămânța românească”

Școala Românească a Parohiei Ortodoxe „Sfântul și Dreptul Simeon și Sfânta  Prorociță Ana ” din Pescara își va deschide oficial porțile, la data de 2 iunie 2019, într-un cadru festiv,  în prezența beneficiarilor direcți ai acestei școli –elevii săi, a credincioșilor, a comunității române din Abruzzo și a reprezentanților autorităților locale, dar și a celor românești. Proiectul  „Școala românească din Pescara – Armonizarea și împletirea valorilor românești cu cele europene”, care se derulează în perioada 20 mai – 23 iunie 2019, este realizat cu sprijinul financiar al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, având ca obiectiv perpetuarea valorilor culturale românești prin conștientizarea apartenenței la identitatea națională și lingvistică.

De ce o Școală Românească la Pescara?

De activitățile și cursurile acestei școli pot beneficia toții copiii și tinerii români și moldoveni cu vârste cuprinse între 4 și 17 ani proveniți din medii diferite (din punct de vedere cultural, financiar, etnic și religios) din cadrul comunității din Pescara, precum și părinții acestora, deoarece obiectivele proiectului pot fi atinse numai luând în considerație familia ca factor principal în formarea copiilor.

Activitățile dedicate adolescenților vor fi centrate în jurul a patru arii de interes: identitate spiritual-religioasă; limba română prin povești și poezii; tradiții și obiceiuri românești și dezvoltare civică. ”Copiii care frecventează cursurile Școlii Românești vor descoperi noi cunoștințe de limbă, cultură şi civilizație românească, dar totodată vor învăța să își cunoască mai bine țara, limba și originile, vor cânta, recita şi dansa, vor lua lecții de pian, își vor decoperi tradițiile și de asemenea vor lua lecții de cateheză” explică preotul Alin Iarca.

În schimb activitățile derulate cu părinții își propun să valorifice tradiția educativă românească tocmai pentru a preîntâmpina problemele inerente cu care adulții se confruntă în creșterea copiilor.

În cadrul acestui proiect se are în vedere și dotarea parohiei „Sfântul și Dreptul Simeon și Sfânta  Prorociță Ana ” cu panouri fotovoltaice pentru a asigura astfel cursanților, dar și credincioșilor condiții optime pentru rugăciune, studiu și interacționare.

Bilanț deosebit al Episcopiei Române din Italia: filantropie de un milion de euro, identitatea românească și familia în centrul atenției

De câți ani există o biserică ortodoxă română la Pescara?

Parohia Ortodoxă Română „Sfântul și Dreptul Simeon și Sfânta  Proorociță Ana” din Pescara a fost înființată la 20 ianuarie 2011 și își completează profilul catehetic prin activități cultural-educative dedicate românilor din  provincie. Înțelegând nevoile de integrare, dar și pe cele de consolidare a identității românești, parohia ctitorește școala românească pentru a veni în sprijinul copiilor români, dar și în ajutorul părinților care, fără îndoială, de cele mai multe ori, găsesc în biserică un stâlp al comunității.

De la înființarea sa, parohia servește o comunitate de aproximativ 5.000 de conaționali cu rezidența în provincia Pescara, transformându-se treptat într-un pilon al spațiului cultural românesc din Peninsulă. Activitățile desfășurate în acest lăcaș nu vizează doar obiective exclusiv clerice, ci și țeluri laice, care au ca grup țintă copii, părinți și în principal comunitatea românească din diverse medii sociale din regiunea Abruzzo.

Lucrările de construcție la școala și biserică românească au început în iulie 2017, aceasta fiind de fapt și primul edificiu al comunității românești din regiunea Abruzzo și al șaptelea de pe teritoriul italian. Biserica are o suprafață de 220 mp., iar la demisolul acesteia s-a amenajat un spațiu pentru școala parohială cu o suprafață de 180 mp., unde la sfârșit de săptămână (vinerea, sâmbăta și duminica) copiii să aibă posibilitatea să completeze disciplinele științifice predate în școli cu spiritul valorilor perene și eterne românești.

La amenajarea acestui spațiu, dar și la desfășurarea activităților din cadrul școlii s-au implicat în mod direct părintele paroh Alin Iarca alături de un grup de voluntari din Pescara. ”Prin implicarea fiecăruia dintre noi, fără  să ne dăm seama suntem o generație binecuvântată de Dumnezeu pentru a rămâne în istorie și de a fi amintită din generație în generație ca formatori de suflete pentru eternitate. Ei – urmașii noștrii – își vor aminti cu drag că noi am plantat aici sămânța românească, unde se va păstra credința, limba și tradițiile neamului nostru strămoșesc” precizează preotul paroh Alin Iarca.

Spațiul Școlii românești este deja dotat cu mobilier, tablă de scris, videoproiector și o bibliotecă.

De-a lungul celor opt ani, preotul paroh părintele Iarca susținut de comunitatea enoriașilor, dar și cu sprijinul Episcopiei Ortodoxe Române din Italia a organizat o serie de evenimente culturale și sociale: ”Dor de Eminescu și Unirea Principatelor Romane”, „Ziua națională a României”,” Încondeierea ouălor”, „Ziua Iei”, „Cultura și spiritualitate est-Europeană în Abruzzo”, „Campania de donare de sânge – O șansa la viață etc. (http://parohia-pescara.it/evenimente) și deja tradiționalul Festival al Bucuriei, ajuns la a IV-a ediție. Acestea activități pe de o parte au asigurat coeziunea religioasă, lingvistică și națională a Diasporei române din regiunea Abruzzo, iar pe de altă parte, au promovat – nu numai prin mijloace media – imaginea României.

Acestui proiect derulat de Parohia Ortodoxă „Sfântul și Dreptul Simeon și Sfânta Prorociță Ana” din Pescara, sprijinit de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, i s-au alăturat ca parteneri media: Departamentul mass-media și informare din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, Radio România, TVRI, Trinitas TV, TV Tele9, Gazeta Românească, ziarul italian Il Centro, agenția Askanews.

Canalele de comunicare ale parohiei sunt: site-ul parohiei http://parohia-pescara.it și pagina de facebook: Parohia Ortodoxă Română Pescara – Chiessa Ortodossa Pescara [email protected] Pescara.

Raportul Episcopiei din Italia: iată câte parohii și preoți există, câte botezuri, nunți și înmormântări au fost anul trecut

 

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Italia, situația parohiilor ortodoxe în biserici oferite de Biserica Romano-Catolică, peste 300 de unități de cult

Vizita Papei Francisc în România: la Șumuleu Ciuc sunt prezenţi peste 100.000 de pelerini din întreaga lume