in

Italia, situația parohiilor ortodoxe în biserici oferite de Biserica Romano-Catolică, peste 300 de unități de cult

Majoritatea românilor ortodocși din Italia se roagă în spații liturgice puse la dispoziție de Biserica Romano-Catolică. În cuprinsul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei în momentul de față funcționează 256 de parohii și 127 de filii. Dintre acestea, își desfășoară activitatea liturgică în biserici sau spații puse la dispoziție de Biserica Catolică 306 comunități, după cum urmează:

  • 89 de parohii în biserici / spații catolice cu contract de comodat (contractele variază între 1 an și 99 de ani);
  • 90 de parohii în biserici / spații oferite de Biserica Catolică – cu acord verbal;
  • 127 filii în biserici / spații oferite de Biserica Catolică – cu acord verbal.

Așadar, un total de 306 unități de cult din Episcopia Ortodoxă Română a Italiei își desfășoară activitatea în biserici sau spații care aparțin Bisericii Catolice din Italia, San Marino și Malta.

De asemenea, potrivit informațiilor transmise de Episcopia Italiei, citate de basilica.ro, 45 de parohii folosesc spații cu contract de închiriere, 2 au contracte de superficie, iar alte 29 de parohii au în proprietate lăcașuri de cult (construite sau cumpărate).

Situația din Italia nu este singulară. Multe parohii din diaspora se confruntă cu lipsa unor spații proprii de rugăciune și, în general, soluția cea mai facilă este utilizarea unor spații liturgice de la comunitățile creștine de alte confesiuni.

Biserica Catolică găzduiește 306 parohii ortodoxe românești în Italia și încă 120 în alte țări.

De câte ori a avut ocazia, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și-a exprimat recunoștința față de Biserica Romano-Catolică pentru sprijinul pe care aceasta îl acordă constant credincioșilor ortodocși români din Italia și din alte țări din Europa Occidentală prin punerea la dispoziție a unor spații de rugăciune.

Bilanț deosebit al Episcopiei Române din Italia: filantropie de un milion de euro, identitatea românească și familia în centrul atenției

Raportul Episcopiei din Italia: iată câte parohii și preoți există, câte botezuri, nunți și înmormântări au fost anul trecut

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

O româncă din Marche îi învață pe copii arta croitoriei: ”Totul pornește de la dorința mea de a crea pentru ei”

Școala Românească din Pescara își deschide oficial porțile: ”Am plantat aici sămânța românească”