in

O româncă din Marche îi învață pe copii arta croitoriei: ”Totul pornește de la dorința mea de a crea pentru ei”

O româncă, din regiunea Marche-Italia, a găsit o soluție pentru a veni în sprijinul copiilor și nu numai, menținând tradiția de demult, transmițând pasiunea pentru lucrul manual astfel încât să nu fie atrași doar de tehnologie, calculator, telefoane, etc. care pot fi și dăunătoare în special în faza de creștere a unui copil, uitând de lumea reală.

Astfel, și-a deschis propria activitate, ce poarta numele „Miha, magia de stofa”, care propune pentru copii și adulți cursuri și laboratoare de croitorie, bricolaj, cusut sau croșetat. Activitatea a demarat la începutul acestui an și are un succes deosebit.

Proiectul ei nu se oprește aici, românca lucrează la un mini manual de cusut pentru copii, în limba italiană dar și în  limba română, care va fi disponibil în format electronic

”Sunt  mămică de aproape 6 ani,  creativă, care iubește frumosul și care dorește să transmită mai departe această pasiune a lucrului manual atât celor mari cât și celor mici.”, ne-a declarat ea, într-un interviu exclusiv pentru publicația noastră.

Cine este „Miha magia di stoffa”?

Mă numesc Mihaela Diana Dobreanu, 39 de ani, de origine bănățeană, „adoptată” în Italia de 10 ani. M-am îndrăgostit de Italia de când venisem prima dată, în 1997, o excursie organizată de profesoara mea de istorie, ca apoi să mă îndrăgostesc de actualul meu soț și să decid să emigrez și să mă stabilesc la Osimo unde am întemeiat familia.

De unde pornește inspirația numelui?

Totul pornește de la copii, de la dorința mea de a crea pentru ei. Am început să creez diferite articole cu care am participat la unele târguri locale  – căciulițe haioase croșetate, babețici – ca apoi să descopăr magia stofei prin realizarea cărților senzoriale.  Am descoperit în perioada maternității metoda educativă Montessori. Observând diferitele stadii de dezvoltare psiho-motorie a băiețelului nostru, am început să studiez realizarea acestor cărți din diferite materiale, cunoscute și cu numele de „quiet book”.

Când ia naștere acest proiect și care a fost motivul care v-a inspirat?

 Pe la jumătatea anului  2018 am început să cochetez cu ideea de a avea propria activitate, idee care s-a concretizat în ianuarie 2019.

Ce m-a inspirat să aleg “formarea” și nu “producția”? Un schimb de experiență  pe care l-am avut cu o verișoara de-a mea care studiază la Universitatea de artă și design – secția moda- design vestimentar din Cluj Napoca, dar venise la Macerata cu bursa Erasmus, împreună cu o prietenă de-a ei. În timp ce le ajutam la confecționarea unor piese de îmbrăcăminte pe care trebuiau să le prezinte la examen, una dintre ele mă întreabă “De ce nu predai croitoria? Ai atâta răbdare și știi cum să explici.”

Apoi întrebarea din partea băiețelului nostru: ” Mama cum se face o haină? „. Îmi amintesc că eram la mașina de cusut și i-am explicat cam sumar „Se măsoară, se desenează, se taie apoi se coase”.Îl văd apoi cu coada ochiului ca ia o bucată de material, un liniar, un creion, se pune pe jos și trasează niște linii, apoi îmi cere o foarfecă. Așa am ajuns să cumpărăm o mașină de cusut de la Janome specială pentru copii (nu e de jucărie) cu care a început să facă practică până când a reușit să realizeze o gentuță gen „poștaș” și un baner care l-a dus la școală, proiecte care l-au făcut să se simtă foarte mândru.

Am învățat să țin acul în mână de mică, cu ajutorul străbunicii mele Matilda, de la mama să tricotez și să croșetez, la școală în cadrul orelor de lucru manual, ca apoi să urmez două cursuri de croitorie, unul în Ancona iar altul la Jesi unde am studiat și bazele construirii tiparelor. Pasiunea pentru predare am moștenit-o de la bunica din partea mamei (era învățătoare), iar răbdarea de a explica de la tata.

Acestea sunt „ingredientele” principale ale proiectului meu.

Vă ajută cineva în acest proiect având în vedere că în ziua de azi totul costă?

Cu siguranță încrederea familiei în alegerea pe care am făcut-o mă ajută foarte mult, iar băiețelul meu a fost de la bun început principala sursă de inspirație atât pentru articolele pe care le-am creat, cât și pentru dorința de a transmite mai departe arta lucrului manual.

Care sunt planurile de viitor? Doriți să vă lansați activitatea și în alte regiuni?

Momentan lucrez la un mini  manual de cusut pentru copii, în limba italiană dar și în  limba română, care va fi disponibil în format electronic, cu posibilitatea de a accesa ulterior și la unele video-tutoriale.

Pentru publicul adult, am câteva proiecte la care am creat deja tutorialul și sunt disponibile ca suport după frecventarea laboratoarelor de creație direct (“live”).  Transformarea în video-tutoriale e în desfășurare.

Dacă lumea va fi interesată, unde vă poate găsi sau contacta pentru înscriere?

Pot fi contactată prin intermediul paginei Facebook https://www.facebook.com/mihamagiedistoffa/ sau email [email protected]. Colaborez cu un magazin de  stofe, un centru cultural-recreativ și unele ludoteci de pe teritoriul anconetan.

Adriana Maria Weissenbacher

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

PNL, prin senatorul Viorel Badea, a depus DENUNȚ PENAL împotriva ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu

Italia, situația parohiilor ortodoxe în biserici oferite de Biserica Romano-Catolică, peste 300 de unități de cult