in

PNL, prin senatorul Viorel Badea, a depus DENUNȚ PENAL împotriva ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu

PNL a depus, vineri, un denunț penal la Parchetul de pe lângă ICCJ împotriva ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu, pe care îl acuză că a împiedicat cu premeditare exercitarea dreptului la vot pentru mii de cetățeni români din diaspora, infracțiunea fiind pedepsită cu închisoarea în Codul Penal.

Denunțul a fost depus de președintele PNL Diaspora, senatorul Viorel Badea, iar anunțul a fost făcut într-o scurtă conferință de presă.

„Au fost abuzuri săvârșite cu premeditare, ceea ce constituie elementele unei infracțiuni care trebuie pedepsite”, a declarat Ionel Danca, purtătorul de cuvânt al PNL.

Liberalii au depus la Parchetul General și „probe în susținerea acuzăției”, a spus Danca, ele evidențiind „intenția autorului, ministrul Teodor Meleșcanu”.

„Ce s-a întâmplat duminică arată o ură a celor din PSD și din ALDE, care, știind că nu vor obține niciun folos din votul românilor din străinătate, au încercat să împiedice sub toate formele exercitarea acestui drept de vot”, a mai spus Ionel Danca, subliniind că „fapta săvârșită de Teodor Meleșcanu a fost una cu intenție, pentru obținerea unor foloase, pentru el sau pentru partidul din care face parte”.

Purtătorul de cuvânt al PNL a punctat că încălcarea dreptului fundamental la vot pentru atâtea mii de români „prin orice mijloace” se pedepsește cu închisoarea în Codul Penal.

Organele judiciare vor analiza probele, vor desfășura anchetele și vor constată vinovații„, a mai afirmat el, cerând, în numele PNL, Guvernului Dancilă să înceteze cu prigonirea românilor din diaspora, lucru care s-a văzut și la mitingul din 10 august.

La rândul sau, senatorul Viorel Badea a spus că o altă consecință a evenimentelor de duminică, 26 mai, este aceea că a fost „deteriorată grav imaginea României în străinătate„, precum și relația românilor din diaspora cu autoritățile.

„Guvernul Dancilă nu a făcut altceva, împiedicând românii să voteze, decât să îi îndepărteze și mai mult de România, iar România să fie și mai îndepărtată de valorile UE”, a spus senatorul PNL, reamintind că doi români au fost arestați duminică de poliția germană din Offenbach.

Nereguli constatate

Viorel Badea a trecut în revista mai multe probleme înregistrate la scrutinele de duminică, printre care „secții puține, ștampile puține, personal puțin și neinstruit în majoritatea cazurilor, blocaje”.

„În Olanda, votul s-a închis brusc la ora 21, deși se putea prelungi, ca la alte secții”, a mai spus el, precizând că aceste cazuri au fost sesizate de membrii PNL din comisii.

Un alt caz s-a înregistrat la Bergamo (Italia), unde MAE a deschis o singură secție de vot, deși în zona trăiesc peste 10.000 de români.

„E ca și cum, de exemplu, la Mizil ar fi o singură secție de vot. Logic e imposibil să îți exerciți dreptul la vot, iar acestea erau chestiuni cunoscute de MAE”, a adăugat Viorel Badea, dând că exemplu și ce s-a întâmplat la o secție din Irlanda, unde „spațiul era foarte mic, impropriu, iar tabletele nu funcționau bine”.

În concluzie, PNL acuză Guvernul Dancilă și pe premier personal că „au făcut în așa fel încât să blocheze accesul neîngrădit la vot al românilor din străinătate” și invită pe toți românii nemulțumiți că n-au putut vota duminică să „trimită sesizările lor pe adresa [email protected] pentru a le acordă asistență juridică”.

În plus, Ionel Danca a subliniat că un argument important, din care reiese că „infracțiunea a fost comisă cu premeditare”, ar fi acela că AEP a anunțat încă din 12 mai că în străinătate sunt trimise 1.333.500 de buletine de vot și de timbre autocolante.

„Știau că se aștepta un vot masiv în străinătate, știau și au împiedicat cu premeditare votul românilor din străînătate, pentru că doar 360.000 de cetățeni și-au putut exercită dreptul de vot”, a mai spus Ionel Danca.

Rareș Bogdan și Oreste, invitați de grupuri civice românești din Italia, primele întâlniri la Padova și Milano

Rareș Bogdan și Oreste, invitați de grupuri civice românești din Italia, primele întâlniri la Padova și Milano

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Scenă halucinantă la Roma: un șofer de autobuz a accelerat și a dat intenționat peste un bărbat – VIDEO

O româncă din Marche îi învață pe copii arta croitoriei: ”Totul pornește de la dorința mea de a crea pentru ei”