in

Votul prin corespondenţă, respins de Comisia juridică a Senatului

Senatorii jurişti au respins proiectul de lege al PDL privind introducerea votului prin corespondenţă pentru românii din străinătate, opoziţia acuzând puterea că vrea să fure alegerile.

„Actuala putere, în disperarea că va pierde alegerile în ţară, vrea să creeze un mecanism prin care să fure alegerile în străinătate, că a văzut că a mers la alegerea preşedintelui. Dacă la Paris au putut vota în 12 secunde, de ce nu ar vota în două secunde la New York?”, a susţinut senatorul PNL Ioan Ghişe. De asemenea, senatorul PSD Adrian }uţuianu a susţinut că înmânarea, potrivit legii, a două buletine de vot cetăţenilor români aflaţi în străinătate lasă deschisă posibilitatea votului dublu, unul prin corespondenţă, întrucât verificarea listelor de vot se face tardiv.

Iniţiativa, care a primit doar votul PDL-iştilor Iulian Urban şi Mircea Andrei, prevede ca românii din străinătate înscrişi în listele electorale şi care şi-au manifestat dorinţa de vota prin corespondenţă vor primi primi un plic cu buletinul de vot, atestatul pentru exercitarea prin corepondenţă a dreptului de vot şi un autocolant cu menţiunea „votat”, care va fi aplicat pe buletinul de vot.

Alegătorul va mai primi un plic interior în care va fi introdus buletinul de vot, un autocolant care va fi aplicat pe acest plic şi un plic exterior pentru returnarea corespondenţei la misiunea diplomatică.

Plăteşti taxe în ţară, votezi!

Liderul PNL, Crin Antonescu, şi-a permis de curând să sugereze că românilor din străinătate ar trebui să li se pună şi taxă pe vot. Mai exact, dreptul la vot al românilor din străinătate să fie condiţionat de plata a cel puţin un impozit în ţară.

În legătură cu proiectul pregătit de MAE pentru românii din afara graniţelor, privind votul prin corespondenţă, Antonescu a explicat că există riscul ca această formă de vot să fie folosită pentru fraudarea viitoarelor alegeri. Liderul PNL consideră incorect faptul că în 2009, alegerea lui Traian Băsescu s-a decis cu ajutorul voturilor din străinătate, „dar consecinţele le suportă românii din ţară”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Torino, punct informativ pentru studenţii români

Susanna Camusso despre “Masacrul de pe şantiere”